Робота у жовтому та червоному рівнях епіднебезпеки: перелік правил від МОЗ

Нові правила карантину та зменшення терміну дії жовтих COVID-сертифікатів

МОЗ: правила роботи у жовтому та червоному рівнях епіднебезпеки

З 6 грудня в країні діють нові правила карантину та 30-денний термін дієвості жовтих COVID-сертифікатів. Про це нагадала заступниця міністра охорони здоров'я України з питань цифрового розвитку Марія Карчевич.

Уряд посилює карантинні обмеження: постанова Кабміну

"З 6 грудня, тобто з понеділка, в Україні почнуть діяти нові правила карантину, які Уряд ухвалив минулого тижня. Торкнуться вони, у першу чергу, невакцинованих українців. Тепер відвідувати громадські заклади на жовтому рівні епіднебезпеки зможуть лише ті, хто отримав принаймні одну дозу щеплення проти COVID-19 та має відповідний документ: жовтий COVID-сертифікат чи довідку форми о63-О", - повідомила Марія Карчевич.

Ця ж норма поширюватиметься і на співробітників громадських закладів. Для обслуговування відвідувачів та клієнтів, працівникам ресторанів, готелів та спортзалів доведеться мати принаймні одне щеплення проти COVID-19.

Для відвідування громадських закладів можна буде використовувати негативний тест, який чинний 72 години, або COVID-сертифікат про одужання.

Для роботи та відвідування громадських закладів на червоному рівні епідеміологічної небезпеки підійде лише документ про отримання повного курсу вакцинації, негативний тест або сертифікат про одужання.

Для кого вакцинація від ковіду обов’язкова

Відсьогодні термін дії жовтих COVID-сертифікатів зменшено зі 120 днів, як це є зараз, до 30 днів.

"Ми спостерігаємо появу тенденції, коли люди отримавши першу дозу, не звернулись вчасно за другою. Це означає, що людина не має ефективного захисту від хвороби та її наслідків. Тож, з 6 грудня усі ті громадяни, у яких від дня отримання першої дози вакцини сплине цей термін в 30 днів – використовувати жовтий COVID-сертифікат не зможуть. Він буде невалідним", – пояснила заступниця міністра.

Радимо усім, хто отримав першу дозу щеплення більше, ніж 30 днів тому, зробити друге щеплення у найближчі вихідні, оскільки "протерміновані" ковід-сертифікати з понеділка не діятимуть.

Карантин діятиме до 31 грудня 2021 року. Державна комісія ТЕБ та НС встановила з 23 вересня 2021 року «жовтий» рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19 на території всіх регіонів країни.

У межах жовтого рівня заборонено:

  • Відвідування закладів освіти, якщо на самоізоляції перебуває більш як 50% учнів та співробітників;
  • Робота закладів освіти, в яких вакциновано менше 100% персоналу;
  • Проведення масових заходів;
  • Робота кінотеатрів, театрів та інших закладів культури;
  • Робота закладів громадського харчування (окрім роботи на винос та доставки);
  • Робота спортзалів, басейнів;
  • Діяльність закладів з розміщення (крім готелів, санаторних і соціальних закладів);
  • Міжобласні та міжнародні перевезення.

Обмеження, передбачені жовтим рівнем, не будуть діяти, якщо всі працівники та відвідувачі матимуть один із документів:

  • «жовтий» COVID-сертифікат або паперову довідку 063-О (чинні 30 днів);
  • «зелений» COVID-сертифікат (чинний 365 днів);
  • Міжнародне свідоцтво про вакцинацію (чинне 365 днів);
  • іноземний COVID-сертифікат про щеплення вакцинами, дозволеними ВООЗ (чинний 365 днів);
  • негативний результат ПЛР або експрес-тесту на визначення антигена (чинний 72 години);
  • сертифікат про одужання від COVID-19 (чинний 105 днів із дати встановлення діагнозу).

Для роботи та відвідування закладів на жовтому рівні достатньо отримати хоча б одне щеплення та мати хоча б «жовтий» внутрішній COVID-сертифікат або тимчасово довідку 063-О, видану лікарем, який проводив щеплення.

Мінімально можливі інтервали для доз вакцин:

  • Comirnaty/Pfizer-BioNTech – 21 день,
  • Moderna – 28 днів,
  • CoronaVac/Sinovac Biotech - 14 днів,
  • Oxford/AstraZeneca – 28 днів.

В червоному рівні епіднебезпеки забороняється:

  • Робота закладів громадського харчування, окрім адресної доставки та замовлень навинос,
  • Робота ТРЦ та інших розважальних закладів, кінотеатрів, театрів тощо,
  • Робота закладів освіти, окрім дитячих садків і початкових класів шкіл,
  • Робота непродовольчих ринків і магазинів, спортзалів, басейнів і фітнес-центрів,
  • Проведення масових заходів,
  • Робота закладів культури, окрім історико-культурних заповідників, проведення кіно- та відеозйомки.

Вказані обмеження не будуть діяти у тих випадках, якщо 100% співробітників (організаторів) та відвідувачів (учасників) вказаних закладів (заходів) будуть повністю імунізовані та матимуть зелений COVID-сертифікат, негативний результат ПЛР-тестування чи експрес-тестування на антиген (дійсний 72 години) або сертифікат про одужання.

Чинними для будь-яких рівнів епіднебезпеки залишаються такі норми:

  • забороняється робота закладів освіти, якщо на самоізоляції перебуває більш як 50% здобувачів освіти та співробітників;
  • забороняється перебування на вулицях без документів, що посвідчують особу;
  • забороняється самовільно залишати місце самоізоляції чи обсервації.

Ці правила не скасовуються навіть за наявності COVID-документів.

Робота банків, АЗС, ветеринарних магазинів, аптек та всіх продовольчих магазинів на червоному рівні не обмежується, проте обов’язковим залишається дотримання протиепідемічних правил.

Починаючи з помаранчевого рівня, місцева влада може ухвалювати додаткові заходи щодо посилення протиепідемічних правил в регіоні.

Рішення щодо скасування червоного рівня ухвалюється Державною комісією з питань ТЕБ та НС у разі досягнення регіоном показників, які характеризують відсутність ознак, які б відповідали вказаному рівню.

За матеріалами МОЗ

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
516429

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
177

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27317

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
51516

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
35318

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді