Відповідальність за порушення карантину

Кабмін продовжив дію адаптивного карантину до 31.07.2020. Наразі кількість нових випадків захворювання на COVID-19 встановлює щоденні антирекорди в Україні.

✎ Карантин


Це адміністративні та медико-санітарні заходи, що застосовують для запобігання поширенню особливо небезпечної інфекційної хвороби (ч. 17 ст. 1 Закону «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 №1645- III, далі — Закон про захист від інфекційних хвороб)

Органи місцевого самоврядування на територіях, де встановлений карантин, можуть встановлювати особливий порядок проведення профілактичних і протиепідемічних, у тому числі дезінфекційних, та інших заходів (ч. 6 ст. 30 Закону про захист від інфекційних хвороб).

Відповідальність за порушення карантину
Ольга Догадінапровідний експерт Експертус Кадри
З 22.06.2020 можуть працювати всі працівники 60+ без додаткових умов. Працівників 60+ виводимо на роботу дещо інакше, ніж інших працівників

Щоб припинити поширення коронавірусної хвороби Верховна Рада України прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 17.03.2020 № 530-IX, яким встановила адміністративну відповідальність та посилила кримінальну відповідальність за порушення правил карантину.

Кодекс України про адміністративні правопорушення (далі — КпАП) доповнили статтею 44-3 та встановили адміністративну відповідальність за порушення правил щодо карантину людей, а саме за порушення санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом про захист від інфекційних хвороб, іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними хворобами.

Як оформляти документи за ДСТУ 4163:2020

Таке порушення тягне за собою накладення штрафу:

  • на громадян від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 000—34 000 грн);
  • на посадових осіб підприємства, на якому сталося порушення — від двох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (34 000—170 000 грн).

Протокол про адміністративне правопорушення складають уповноважені посадові особи органів внутрішніх справ, органів охорони здоров’я, органів державної санітарно-епідеміологічної служби, посадові особи, уповноважені на те виконавчими комітетами сільських, селищних, міських рад. Далі суд розглядає справу про адміністративне правопорушення.

Штрафи 2022

Приклад з судової практики — адміністративну відповідальність поніс керуючий магазину, що при роботі з продуктами харчування не забезпечив їх захист пластиком та порушив вимоги п.п. 5 п. 1.2.3 Протоколу спільного позапланового засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій та тимчасової міської протиепідемічної комісії Виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради N 10 від 25.03.2020.

Суд визнав його винним у вчиненні адміністративного правопорушення за статтею 44-3 КпАП та наклав штраф в розмірі 34 тис грн. Постанова Івано-Франківського міського суду від 15.04.2020 № 344/4583/20.

Законодавці також посилили кримінальну відповідальність і змінили статтю 325 Кримінального кодексу України (далі — КК).

За цією статтею може нести кримінальну відповідальність тільки та особа, яка за службовими або професійними обов’язками має забезпечувати виконання саме цих правил та норм, які встановлені з метою запобігання епідемічним та іншим інфекційним захворюванням — працівник санітарно-епідеміологічної служби, інших органів державної виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, службова особа підприємства.

Тепер порушення правил та норм, встановлених з метою запобігання епідемічним та іншим інфекційним захворюванням, а також масовим неінфекційним захворюванням (отруєнням) і боротьби з ними, якщо такі дії спричинили або завідомо могли спричинити поширення цих захворювань тягне за собою штраф від тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 000—51 000) або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років, або позбавлення волі на той самий строк (ч. 1 ст. 325 КК).

Ті самі порушення, якщо вони спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки, призведуть до позбавлення волі на строк від п'яти до восьми років (ч. 2 ст. 325 КК).

Як ввести неповний робочий час

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді