Хто за новим законом подає декларації

Декларантами є топпосадовці

image78

Відповідальності за порушення під час подання антикорупційної декларації

Закон України «Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану» від 20.09.2023 № 3384-ІХ набрав чинності 12 жовтня 2023 р. (далі — Закон № 3384).

Закон № 3384 відновив електронне декларування для посадових осіб держави та місцевого самоврядування, обов’язок повідомляти про зміни у майновому стані та відкриття валютних рахунків у банках-нерезидентах, а також повернув повні та спеціальні перевірки.

Відтак, декларантами із числа посадових осіб є:

  • голови та члени наглядової ради, ради директорів, виконавчого органу, комісії з припинення (комісії з реорганізації, ліквідаційної комісії);
  • ліквідатор;
  • керівник, заступник керівника;
  • головний бухгалтер;
  • корпоративний секретар;
  • особа, яка здійснює повноваження одноосібного виконавчого органу та її заступники;
  • члени іншого органу управління (крім консультативного).

Нижчі за ієрархією рівня керівники (структурних підрозділів) та працівники, які здійснюють організаційно-розпорядчі чи адміністративні функції державних органів та місцевого самоврядування, такі як керівники підрозділів закупівель — не подають декларації, навіть при звільненні.

При цьому, працівники, які є декларантами за іншою посадою/статусом, що визначені у ст. 3 Закону України «Про запобігання корупції» від 14.09.2014 № 1700-VII, наприклад, депутати місцевої ради, — подають всі декларації.

Декларації, що подані під час воєнного стану добровільно особами, які з 12 жовтня 2023 р. більше не є суб’єктами декларування, зберігатимуть у Реєстрі декларацій упродовж п’яти років. Проте остання їх декларацію зберігатимуть безстроково.

Нагадаємо, що декларування за 2021—2022 роки триватиме до 31 січня 2024 р.

Ірина Матійко

За матеріалами НАЗК

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Затвердження, погодження та призначення відповідального за антикорупційну програму юридичної особи

Яким вимогам має відповідати антикорупційна програма юридичної особи? Яку назву посади передбачити в штатному розписі для особи, відповідальної за її реалізацію? Чи можна поєднати виконання цієї функції з безпосередніми посадовими обов’язками? Про це і не тільки — тут і зараз
7344

Запобігання корупції в органах державної влади і місцевого самоврядування

Ухвалене наприкінці 2014 року нове антикорупційне законодавство визначило стратегію антикорупційної політики держави, створило правові, організаційні й інституційні засади її діяльності у сфері запобігання та протидії корупції.
3475

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді