Працівник та роботодавець тепер можуть врегулювати трудовий спір шляхом медіації

Закон про медіацію почав діяти сьогодні, 15 грудня 2021 року

Працівник та роботодавець тепер можуть врегулювати трудовий спір шляхом медіації

Закон України «Про медіацію» від 16.11.2021 № 1875-IX (законопроект від 19.05.2020 № 3504, далі — Закон про медіацію) опублікував Голос України» від 14.12.2021 № 237-238.

Описи нових професій у зміні № 6

Закон визначає правові засади та порядок проведення медіації як позасудової процедури врегулювання конфлікту (спору), принципи медіації, статус медіатора, вимоги до його підготовки та інші питання, пов'язані з цією процедурою.

Медіацію проводитимуть, щоби врегулювати трудові, цивільні, сімейні, господарські, адміністративні конфлікти або спори та запобігти їх у майбутньому.

Трудові спори, що підлягають безпосередньому розгляду в суді

Фізичні та юридичні особи зможуть звернутись до медіатора для проведення медіації як до звернення до суду, третейського суду, міжнародного комерційного арбітражу, так і під час судового, третейського чи арбітражного провадження або під час виконання рішення суду, третейського суду чи міжнародного комерційного арбітражу.

Закон про медіацію доповнює КЗпП новою статтею про врегулювання трудових спорів шляхом медіації. Працівник та роботодавець укладатимуть договір про проведення медіації та угоду за результатами медіації у письмовій формі.

Створення та діяльність в організаціях комісій по трудових спорах

Якщо одна з сторін медіації не виконуватиме або виконуватиме неналежним чином угоду за результатами медіації, інша сторона матиме право звернутися для розгляду трудового спору до комісії по трудових спорах або суду (ст. 222-1 КЗпП).

Більше про новий формат урегулювання трудових розповімо в журналі «Кадровик-01» на початку 2022 року.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

За матеріалами Голосу України

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
516431

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
177

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27334

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
51564

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
35334

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді