Про те, як захистити свої права за умови неофіційного працевлаштування

Детально від Трудових ініціатив

Про те, як захистити свої права за умови неофіційного працевлаштування

Акт про зіпсуття трудової книжкиСкачати зразок за ДСТУ 4163:2020

Прямий обов’язок працівників слідкувати за правильністю процедури працевлаштування, проте важливо знати свої права та законодавчі нюанси, щоб не стати неофіційним працівником. Нагадуємо про безпосередні права працівників при працевлаштуванні, роз'яснюємо, які наслідки має неофіційне працевлаштування, та як себе захистити у разі, якщо все ж таки працюєте неофіційно.

Як приймати на роботу

Офіційне працевлаштування гарантує працівнику:

  • здорові та безпечні умови праці,
  • оплачувані відпустки та лікарняні,
  • мінімальні гарантії оплати праці та інші передбачені трудовим законодавством належні умови праці,
  • правові, економічні, соціальні гарантії.

Всього цього позбавлені працівники, які працюють неофіційно.

Що потрібно знати при працевлаштуванні на роботу?

При укладенні трудового договору громадянин зобов'язаний подати:

  • паспорт або інший документ, що посвідчує особу,
  • трудову книжку (у разі наявності) або відомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб Держреєстру загальнообов’язкового державного соцстрахування,
  • у випадках, передбачених законодавством, — документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію),
  • про стан здоров'я,
  • відповідний військово-обліковий документ та інші документи.

Роботодавець видає наказ (розпорядження) про прийняття на роботу та повідомляє та повідомляє територіальні податкові органи про прийняття на роботу працівника.

☝ Важливо! З працівником може укладатися письмовий трудовий договір, але необхідно знати, що видача наказу (розпорядження) про прийняття є все одно обов'язковою. З даним документом працівника ознайомлюють під підпис і він зберігається в особовій справі. Рекомендуємо відразу робити копію наказу або його фото.

Трудовий договір: визначаємо строк і форму

При укладенні трудового договору громадянин, який вперше приймається на роботу, має право подати вимогу про оформлення трудової книжки.

Які головні відмінності офіційного та неофіційного працевлаштування/ Які наслідки неофіційного працевлаштування

Про те, як захистити свої права за умови неофіційного працевлаштування

Як працівнику перевірити сплату ЄСВ роботодавцем: інструкція

Трапляються ситуації, коли самі працівники не знають, що вони неофіційно працевлаштовані, оскільки при прийомі на роботу подали всі необхідні документи, трудову книжку. Даний факт випадково виявляється, коли працівник звільняється, а в його трудовій книжці відсутній запис про роботу, або коли перевіряє сплату роботодавцем ЄСВ.

☝ Важливо! Рекомендуємо час від часу перевіряти сплату ЄСВ роботодавцем, щоб бути впевненими, що даний внесок сплачується регулярно і там відсутня заборгованість.

За допомогою порталу ПФУ, в якому можна отримати інформацію про трудову діяльність, наявний страховий стаж, суми внесків сплачених до ПФУ та розмір зарплати, а також подати заявку на отримання пенсії (при досягненні відповідного віку та страхового стажу) та одержати витяг з Реєстру застрахованих осіб.

Компенсація ЄСВ за працевлаштування квотних категорій громадян

На сьогодні існують наступні способи авторизації/реєстрації на порталі:

  • За електронним цифровим підписом (ЕЦП), який можна отримати в ДПС або будь-якому іншому акредитованому центрі сертифікації ключів, а також в сервісі, наприклад, Приват 24 від Приватбанку та деяких інших банках;
  • За логіном та паролем, які можна отримати у відділенні ПФУ, взявши з собою паспорт, ідентифікаційний код та заповнивши відповідну заяву. Після заповнення заяви, громадянин отримує Реєстраційний код (код заяви). Цей код необхідний для реєстрації на Порталі. Його потрібно зберігати в таємниці до моменту закінчення реєстрації. Завершити реєстрацію можна в будь-який момент, зайшовши на Портал в мережі Інтернет;
  • Шляхом ідентифікації в сервісі ID GOV UA, який включає в себе ідентифікацію за ЕЦП, за мобільним телефоном (Mobile ID) або шляхом банківської ідентифікації в одному з 27 банків України (Bank ID).

Якщо доступ до інтернету відсутній, працівник може звернутись за отриманням витягу з Реєстру застрахованих осіб до відділення ПФУ, взявши з собою паспорт та ідентифікаційний код.

Куди звертатись неофіційно працевлаштованому працівнику, якщо його права порушують

У разі якщо з якихось причин особа все ж таки працює неофіційно і її трудові права порушуються, пропонуємо можливі варіанти дій:

  • Звернення до роботодавця

Скласти письмове звернення/заяву на ім’я директора підприємства, у якому зазначити про конкретні факти порушення трудових прав, в чому вони полягають. За можливості зареєструйте дану заяву на підприємстві, обов’язково відправте це звернення рекомендованим листом, чеки про відправку зберігайте. Можна надіслати на офіційну електронну пошту.

☝ Важливо! Якщо немає можливості звернутися до юриста для фахового написання такої заяви із посиланнями на норми законодавства, відповідальності, то потрібно відправити хоча би звернення із вказаними фактами порушень, у разі чого це буде доказом того, що ви звертались задля врегулювання ситуації.

  • Звернення до Держпраці

Звернутися до Держпраці та повідомити про наявне порушення, оскільки саме до їх повноважень входить питання неофіційної зайнятості. Працівник може подати електронне звернення через форму на порталі. Є можливість підготувати письмове звернення та відправити рекомендованим листом на адресу Держпраці, яка знаходиться у області, де працює працівник. Контактну інформацію територіальних органів можна переглянути тут.

☝ Важливо! До кола завдань та повноважень Держпраці не входить зобов’язати роботодавця чи змусити його одразу оформити працівника офіційно, проте за результатами перевірки складуть припис про усунення порушень та притягнення до відповідальності. Дані дії можуть стати поштовхом до припинення правопорушень і відновлення порушених прав або ж таке звернення буде ще одним доказом того, що порушуються трудові права і це можна використати у разі необхідності в суді.

  • Звернення до суду

Звернутися до суду із позовною заявою. У такому разі предметом позову буде встановлення факту перебування у трудових відносинах. Є можливість вимагати нарахування та сплати ЄСВ за період роботи.

☝ Важливо! Потрібно зауважити, що цей перелік дій є узагальненим, оскільки кожна ситуація може супроводжуватися певними індивідуальними обставинами та фактами. У будь-якому випадку, якщо особа працевлаштована неофіційно, потрібно зібрати якомога більше доказів цього. Це можуть бути:

  • фотографії з робочого місця,
  • свідчення колег,
  • докази виконання тієї чи іншої роботи в рамках трудової діяльності тощо.

За матеріалами Трудові ініціативи

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
516431

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
177

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27345

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
51613

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
35362

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді