У 2022 році не штрафуватимуть ані жінок, що не встали на військовий облік, ані керівників підприємств, де жінки працюють, — брифінг Міноборони

Взяття на облік — це не призов. Жінок не призиватимуть без їхньої згоди. У січні в «Кадровику-01» з’явиться інтерактивний сервіс з військового обліку жінок

У 2022 році не штрафуватимуть ані жінок, що не встали на військовий облік, ані керівників підприємств, де жінки працюють, — брифінг Міноборони

На військовий облік візьмуть жінок, що мають такі спеціальності як право, фінанси, фізика, хімія, метрологія, залізничний транспорт тощо. Військовому обліку підлягатимуть, зокрема, менеджери з виробництва води, менеджери з пошти та зв’язку, фотографи, інспектори з пожежної безпеки тощо. Про це заявили на брифінгу у Командуванні Сухопутних військ.

Нагадаємо, що 17 грудня 2021 року набув чинності наказ Міноборони від 11.10.2021 № 313, яким затвердили новий Перелік спеціальностей та (або) професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов'язаних (далі — Перелік). Перелік у сотні разів ширший за попередній.

Жінки, що працююють за професією або отримали освіту за спеціальністю, яка є в Переліку, зобов’язані встати на військовий облік.

‒ Нині нам уже відома практика військового обліку жінок, – наголосила радниця командувача Сухопутних військ Альона Шевцова. ‒ Наприклад, жінки, які є офіцерами запасу, медики та ті, які пройшли військову службу, вже стоять на обліку з 2014 року. Якщо ми згадаємо всі хвилі мобілізацій, то зрозуміємо, що жодна з жінок не призивалася без її згоди.

Керівний склад Збройних Сил України попередньо визначив терміни щодо системи постановки жінок на військовий облік ‒ кінець 2022 року.

‒ До кінця 2022 року жоден керівник підприємства, організації, де працюють жінки, а також самі жінки, які повинні ставати на військовий облік, до жодної відповідальності притягуватися не будуть, ‒ розповів начальник управління персоналу штабу КСВ ЗСУ полковник Роман Горбач.

Коментар Експертус Кадри. Військовий облік передбачений законодавством про оборону та мобілізацію. Нині в країні триває особливий період. За порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію в особливий період винну посадову особу притягують до адміністративної відповідальності. Штраф — до 8500 грн (ст. 210-1 КпАП). Штраф накладає керівник ТЦК.

Перешкоджання законній діяльності ЗСУ в особливий період карається позбавленням волі від 5 до 8 років (ст. 114-1 Кримінального кодексу).

‒ Взяття на облік — це не призов. Ніхто нікого не призиває на службу зараз. У березні 2021 року внесено зміни в закон, де зазначено, що всі жінки, які підходять за здоров’ям і цими професіями, стають на облік, ‒ зауважив Роман Горбач.

Коментар Експертус Кадри. Йдеться про Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та ведення військового обліку» від 30.03.2021 № 1357-ІХ, що набув чинності 23.04.2021 (далі — Закон № 1357).

Після змін, унесених Законом № 1357, жінок беруть на військовий облік військовозобов’язаних за переліком спеціальностей (професій), затвердженим не Кабміном, а Міноборони (ч. 11 ст. 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.1992 № 2232-XII). На виконання цієї норми Міноборони й затвердив Перелік 313.

Як зауважили на брифінгу, алгоритми постановки на облік жінок не відрізнятимуться від алгоритму, за яким ставлять на облік чоловіків. На думку спікерів брифінгу, це виглядатиме таким чином: жінка віком від 18 до 60 років, маючи спеціальність або професію із Переліку, може зв’язатися з Територіальним центром комплектування та соціальної підтримки за місцем реєстрації, де компетентні працівники ТЦК та СП допоможуть з проблемними питаннями. Також функціонуватиме гаряча лінія Командування Сухопутних військ України Збройних Сил України.

Коментар Експертус Кадри. Алгоритм постановки жінок на військовий облік значно складніший, ніж видається.

Експерти Експертус Кадри з військового обліку вже підготували алгоритм для кадровиків з усіма необхідними документами. Найближчим часом ви знайдете цей алгоритм у системі Експертус:Кадри та електронному журналі «Кадровик-01». За алгоритмом чітко організуєте роботу, не упустите жодної дії, яку треба виконати.

Команда експертів та IT-спеціалістів Експертус Кадри вже працює над інтерактивним сервісом, що полегшить вам військовий облік жінок та заощадить час. Завдяки сервісу ви витратити менше хвилини на те, щоб перевірити, чи брати жінку на військовий облік згідно з посадою чи отриманою спеціальністю.

Передплачуйте Експертус: Кадри або Кадровик-01 на 2022 рік. Ми допоможемо у кожній кадровій справі.

Ірина Іванченко,

шеф-редактор Експертус Кадри

При підготовці тексту використані матеріали «АрміяINFORM»

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
516431

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
177

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27351

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
51630

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
35378

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді