Депутати пропонують зробити військовий облік жінок добровільним: нові законопроекти

28 та 29 грудня 2021 року депутати зареєстрували у ВР два альтернативних законопроекти

Депутати пропонують зробити військовий облік жінок добровільним: нові законопроекти

Наказ від 11.10.2021 № 313, яким Міноборони затвердило новий Перелік спеціальностей та (або) професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних, спричинив законодавчі ініціативи.

Всіх жінок — на військовий облік

Так, група з 59 народних депутатів зареєструвала проект Закону України «Про внесення змін до статті 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» (законопроект від 28.12.2021 № 6482, далі — Законопроект № 6482).

Автори Законопроекту № 6482 пропонують, щоб жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міноборони, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, ставали на військовий облік лише за власним бажанням. Обов’язковим пропонують залишити облік лише для жінок, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з медичною діяльністю.

29 грудня 2021 року з’явився ще один альтернативний проект Закону України «Про внесення змін до статті 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» (законопроект від 29.12.2021 № 6482-1, далі — Законопроект № 6482-1). Його автор — нардеп Дмитро Костюк. Законопроект № 6482-1 визначає, що жінки, які придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, можуть бути взяті на військовий облік військовозобов’язаних за власним бажанням. Жінки, які мають медичну спеціальність та/або професію, беруться на військовий облік військовозобов’язаних.

Додамо, що петиція на сайті Офісу Президента України з вимогою скасувати розширений перелік спеціальностей для військового обліку жінок, затверджений наказом Міноборони № 313, набрала понад 37 тисяч голосів, за необхідних для розгляду 25 тисяч.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

За матеріалами ВР

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
516433

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
177

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27354

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
51656

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
35382

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді