ГУ Держпраці у Дніпропетровській області надає роз'яснення щодо тривалості перерви для відпочинку та харчування, яка повинна бути встановлена на підприємствах, установах a6o організаціях.
Як встановити перерву на обід за гнучкого режиму
Працівникам надається перерва для відпочинку і харчування тривалістю не більше двох годин (ст. 66 КЗпП). Перерва не включається в робочий час. Перерва для відпочинку i харчування повинна надаватись, як правило, через чотири години після початку роботи. Час початку i закінчення перерви встановлюється правилами внутрішнього трудового розпорядку. Працівники використовують час перерви на свій розсуд, тобто на цей час вони можуть відлучатися з місця роботи.
На тих роботах, де через умови виробництва перерву встановити не можна, працівникові повинна бути надана можливість приймання їжі протягом робочого часу. Перелік таких робіт, порядок i місце приймання їжі встановлюються власником a6o уповноваженим ним органом за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) підприємства, установи, організації (ч. 4 ст. 66 КЗпП).
Стаття 7 Закону «Про колективні договори та угоди» визначає, що у колективному договорі встановлюються взаємні зобов’язання сторін щодо регулювання:
- виробничих трудових,
- соціально-економічних відносин,
- режиму роботи,
- тривалості робочого часу і відпочинку.
За матеріалами ГУ Держпраці в Дніпропетровській області