НАДС затвердило нові методрекомендації для визначення завдань і ключових показників діяльності держслужбовців

Завдання та ключові показники на наступний рік визначають у грудні

image34

Як звільнити держслужбовця у зв’язку з негативним оцінюванням службової діяльності

НАДС затвердило методичні рекомендації щодо визначення завдань і ключових показників результативності, ефективності та якості службової діяльності державних службовців та їх перегляду (далі — Методичні рекомендації):

  • для посади державної служби категорії «А» — наказом НАДС від 10.11.2023 № 181-23;
  • для посад державної служби категорій «Б» і «В» — наказом від 17.11.2023 № 186-23.

Методичні рекомендації допоможуть працівникам служби управління персоналом та керівникам держслужбовців спланувати й організувати щорічний процес визначення завдань і ключових показників та їх перегляд. Документи ураховують норми частини другої статті 44 Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII та Порядку проведення оцінювання результатів службової діяльності державних службовців, затвердженого постановою КМУ від 23.08.2017 № 640 (далі – Порядок № 640).

НАДС рекомендує оформляти документи у паперовій формі та використовувати власноручні підписи або в електронній формі за допомогою кваліфікованих електронних підписів. Обговорення та співбесіди з учасниками оцінювання на відповідних етапах оцінювання рекомендують проводити за фізичної присутності учасників або дистанційно.

Методичні рекомендації включають розділи, що описують:

  • послідовність дій особи, яка визначає завдання і ключові показники держслужбовцю, що займає посаду державної служби категорії «А», «Б» і «В»;
  • зміст завдань і ключових показників, їх кількість та форму;
  • процедуру перегляду визначених завдань і ключових показників та випадки, коли їх коригують або відміняють.

Методичні рекомендації для держслужбовців, які займають посади державної служби категорій «Б» і «В», містять додаткові рекомендації по розробці та впровадженню системи моніторингу виконання завдань.

Завдання і ключові показники визначають за формою згідно з додатком 1 до Порядку № 640 — для держслужбовців категорії «А» та за формою згідно з додатком 7 до Порядку № 640 — для держслужбовців категорії «Б» і «В»:

  • у грудні — на наступний рік,
  • у січні-липні — на поточний рік, якщо особу призначили чи перевели на посаду державної служби, або держслужбовець виходить на роботу після відсутності на службі (абз. 3-6 п. 14 Порядку № 640). Такі завдання і ключові показники мають визначати протягом 10 робочих днів після виходу на роботу держслужбовця.

Якщо у цей строк через тимчасову непрацездатність, відпустку, професійне навчання або відсторонення від служби неможливо визначити завдання і ключові показники, — їх визначають протягом п’яти робочих днів після виходу на роботу. Якщо держслужбовець починає роботу у серпні — грудні поточного року, завдання і ключові показники на поточний рік не визначають.

НАДС рекомендує:

  • для кожного завдання визначати не більше п’яти ключових показників;
  • не обтяжувати процес оцінювання результатів та уникати нагромадження необґрунтовано великої кількості індикаторів виконання ключових показників;
  • формулювати ключові показники за SMART-критеріями, які умістили у додаток до Методичних рекомендацій.

У додатках до Методичних рекомендацій для держслужбовців, які займають посади державної служби категорій «Б» і «В», є приклади заповнення завдань і ключових показників.

Нагадаємо, що на підставі ключових показників проводять оцінювання результатів роботи держслужбовців. Процедура оцінювання триває до грудня поточного року.

Попередні Методичні рекомендації, затверджені наказами НАДС від 20.11.2020 № 217-20 та від 24.12.2020 № 257-20, втратили чинність.

Ірина Матійко

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Присвоєння рангу при прийнятті на державну службу

Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII (далі — Закон № 889) передбачає такі поняття, як «категорії посад державної служби» та «ранги державних службовців». Насправді, таке нормативно-правове закріплення є досить позитивним досвідом, адже дозволяє не тільки розмежовувати рівень відповідальності різних посадовців, але і сприяє тенденції просування по службі
64798

Особова справа державного службовця

Служба управління персоналом державного органу приділяє чимало часу роботі з особовими справами державних службовців. Щоб заощадити час кадровикам, ми підготували перелік документів та порядок ведення особових справ держслужбовців.
40519

Зразок написання автобіографії

Автобіографія — це документ-життєпис, який особа складає сама про себе. Як правильно написати автобіографію? У якій послідовності? Дізнайтеся зі статті. У пригоді стане бланк автобіографії та зразок написання для держслужбовця
571704

Особова картка державного службовця

НАДС востаннє змінювало форму особової картки державного службовця у червні 2020 року. Однак особова картка держслужбовця, нова форма якої міститься у статті, до цього часу викликає низку питань. Як заповнювати особову картку держслужбовця? Що має містити заповнена особова картка державного службовця? Відповіді шукайте у статті.
44677

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді