Працівник старше 16 років і не приписаний до призовної дільниці: що робити зі списками тих, хто підлягає приписці? Відповідають експерти

Відповідь надали аналітик Експертус Кадри, юрист із трудового права, сертифікований експерт із військового обліку Юлія Видиборець та головний спеціаліст відділу організації військового обліку людських мобілізаційних ресурсів мобілізаційного управління Головного управління персоналу Генштабу ЗСУ Андрій Бобков

checklist-gd.jpgЮнаків старшого віку, які ще не приписані до призовних дільниць, вказували в Списку юнаків, які підлягають приписці —згідно з Інструкцією з організації ведення військового обліку військовозобов’язаних і призовників в органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах, організаціях і навчальних закладах. Інструкція втратила чинність, проте аналогічну настанову й зараз містить примітка до складання Списку громадян, які підлягають приписці (форма уміщена до Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом).

Чи включати до списків громадян, які підлягають приписці до призовних дільниць, працівників, старших 16 років, які не приписані до призовних дільниць

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації, коли складають Списки громадян, які підлягають приписці до призовних дільниць, мають використовувати форму Списку, унормовану у Додатку 6 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

lightbulb-g.pngПорядок військового обліку та Положення про підготовку і проведення призову: яким документом керуватися?

Немає настанови, що громадян старшого віку слід включати до списків.

Зауважте: якщо на підприємстві працює працівник, якому виповнилося 17, а посвідчення про приписку до призовної дільниці він не має, і підприємство, і працівник порушують правила військового обліку. Повідомте працівника про необхідність з’явитися до ТЦК і отримати посвідчення про приписку до призовної дільниці. За відмови — повідомте ТЦК про порушника правил військового обліку.

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

План роботи з військового обліку на 2025 рік

Робота з військового обліку є важливим аспектом діяльності будь-якого підприємства, особливо в умовах мобілізаційної готовності. Створення детального плану допоможе систематизувати всі процеси, забезпечити точність даних та своєчасне виконання всіх необхідних заходів. Як скласти план роботи з військового обліку на 2025 рік зразок — у статті.
1007

Відповідальний за військовий облік: кого призначати

Військовий облік на підприємстві здійснюється відповідальною посадовою особою. Як призначати відповідального за ведення військового обліку на підприємстві, в установі, організації? Відповідь знайдете у статті.
60103

Посадова інструкція інспектора з військового обліку

Необхідно скласти посадову інструкцію відповідального за військовий облік на підприємстві, але не знаєте з чого почати? Ми підготували для вас зразок посадової інструкції відповідального за військовий облік. Залишилось тільки скачати.
63617

Бронювання працівників на підприємстві під час воєнного стану

Під час воєнного стану порядок бронювання військовозобов’язаних передбачає два абсолютно різних механізми. У фокусі цієї статті відповіді на наступні питання: як забронювати працівника на період мобілізації, хто може забронювати працівника, чи можна забронювати мобілізованого працівника?
284364

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді