Президент просить Міністра оборони скоротити перелік професій, за якими жінок беруть на військовий облік

Глава держави відповів на електронну петицію, яку підтримали понад 37 тисяч громадян

Президент просить Міністра оборони скоротити перелік професій, за якими жінок беруть на військовий облік

Президент зазначив, що, відповідно до Конституції України, захист суверенітету й територіальної цілісності держави — це справа всього українського народу. Громадяни мають рівні конституційні права й свободи, рівні перед законом і не можуть мати привілеїв чи обмежень за ознакою статі.

Військовий облік жінок

Закон України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.1992 № 2232-XII визначає, що жінок, які мають спеціальність чи професію, визначену в переліку, затвердженому Міноборони України, та придатні до військової служби за станом здоров’я та віком, беруть на військовий облік.

Спеціальності, за якими жінок беруть на військовий облік

Глава держави зауважив, що суспільний резонанс викликали не норми Конституції та законодавство України, а їх невдала реалізація. Новий перелік спеціальностей і професій, згідно з яким жінок беруть на військовий облік, недостатньо обґрунтований і тому надто широкий, а чітко визначена процедура постановки на такий облік відсутня.

Про військовий обов’язок і військову службу

«Ураховуючи високу суспільну увагу до порушеної в петиції проблематики та зважаючи, що її врегулювання законодавством України покладено на оборонне відомство, я звернувся до Міністра оборони України Олексія Резнікова з проханням невідкладно й комплексно опрацювати порушене в петиції питання, приділивши особливу увагу розв'язанню, зокрема, таких питань: суттєве уточнення (скорочення) переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідною військово-обліковою спеціальністю, згідно з яким жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних, з огляду на реальні потреби оборони держави; впровадження сучасних цифрових технологій у процедурі постановки на військовий облік з метою уникнення обов’язкової особистої присутності жінок під час постановки на облік; врегулювання питання порядку проходження медичного огляду під час постановки на військовий облік жінок», – наголосив Президент України.

Також Міністр оборони отримав завдання застосувати виважені і суспільно прийнятні підходи до адміністративної відповідальності за несвоєчасну постановку на військовий облік військовозобов’язаних жінок, допоки процедура остаточно не врегульована, а професії та спеціальності, які справді необхідні з огляду на реальні потреби оборони держави, не визначені.

Які штрафи

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

За матеріалами ОП

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
516433

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
177

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27356

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
51665

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
35386

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді