Сплата ЄСВ за період простою: роз'яснення ФПУ

Детально про слату ЄСВ за період простою та зарахування цього періоду до страхового стажу

ФПУ роз'яснює, як сплатити ЄСВ за період простою

У зв’язку із складною економічною ситуацією через впровадження карантину почастішали випадки призупинення виробництва, скорочення господарської діяльності. У зв’язку з цим виникають питання щодо порядку сплати ЄСВ за період простою та зарахування цього періоду до страхового стажу.

За час простою господарської діяльності не з вини працівника (в тому числі на період оголошення карантину), зарплата оплачується з розрахунку не нижче від 2/3 тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу) (ст. 113 КЗпП).

Оплата простою (що сталася не з вини працівника) входить до фонду додаткової зарплати, тому сплата ЄСВ за цей період є обов’язковою. У місяці, в якому стався простій, за працівників, зайнятих за основним місцем роботи, сплата ЄСВ має бути не нижче мінімального страхового внеску (сума, що визначається розрахунково як добуток мінімального розміру зарплати на розмір внеску, встановлений законом на місяць, за який нараховується зарплата).

Якщо в такому місяці база нарахування єдиного внеску за ставкою 22% виявиться нижчою за мінзарплату, ЄСВ обов’язково нараховується на різницю між фактично одержаним заробітком і МЗП. Це ж стосується і тих випадків, коли простій становить повний місяць.

Компенсація ЄСВ за працевлаштування квотних категорій громадян

Мінімальна база єдиного внеску не застосовується щодо зарплати:

  • працівників за сумісництвом — ЄСВ нараховується завжди на їх фактичний дохід;
  • нових і звільнених працівників, які відпрацювали неповний місяць через прийняття на роботу або звільнення в цьому місяці;
  • осіб з інвалідністю — по фонду оплати праці застосовується понижена ставка ЄСВ - 8,41% 5,3 та 5,5 %.

Якщо працівник перебуває у відпустці без збереження зарплати повний календарний місяць, ЄСВ не нараховується, оскільки немає бази його нарахування.

Оскільки під час простою працівники підлягають загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню, за цей період сплачується ЄСВ, тому періоди простою зараховуються до страхового стажу.

Слід враховувати, що місяць, в т.ч. якщо у цей період був простій, зараховується як повний місяць роботи за умови, що за цей місяць сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. Якщо сума сплачених за відповідний місяць страхових внесків є меншою мінімального страхового внеску, то цей місяць зараховується до страхового стажу пропорційно сплачених внесків (за встановленою формулою).

За матеріалами ФПУ

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
516433

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
177

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27361

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
51676

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
35393

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді