Держпраці: виплата всіх сум при звільненні працівника проводиться в день звільнення

Черговий кейс від Держпраці

Держпраці: виплата всіх сум при звільненні працівника проводиться в день звільнення

На початку грудня 2021 року чоловік прийняв рішення змінити місце роботи та звільнився з швейної фабрики, де працював тривалий час помічником майстра. В день звільнення він не отримав зарплати за грудень та мав сумніви, чи розрахувався з ним роботодавець за невикористану щорічну відпустку. За захистом своїх трудових прав колишній працівник звернувся на урядову гарячу лінію і його звернення переправили на розгляд за належністю до Східного міжрегіонального управління Держпраці.

Розрахунок при звільненні: що має знати кадровик

Інспектори праці Східного міжрегіонального управління оперативно зв’язались з працівником і, після уточнення деяких критичних деталей щодо ситуації, направили запит на проведення перевірки для дослідження дотримання законодавства про працю безпосередньо на підприємстві.

Виявилося, що роботодавець дійсно провів остаточний розрахунок з працівником з порушенням строків, встановлених законодавством про працю. Звільненим працівникам виплачували гроші через касу підприємства через декілька днів після звільнення. Інспектори праці роз’яснили керівнику вимоги законодавства, склали акт та внесли припис на усунення порушення. Стосовно керівника підприємства складено протокол про адміністративне правопорушення.

Керівництву фабриці доведеться усунути існуючи порушення та забезпечити дотримання трудових прав звільнених працівників у повному обсязі. Виконання припису знаходиться на контролі інспекторів праці Східного міжрегіонального управління.

Перевірки від Держпраці: статистика I півріччя 2021‑го

Оскільки легка промисловість є однією з ризикових галузей промисловості з використання незадекларованої праці, одночасно з проведенням перевірки інспектори праці також надали роз’яснення керівництву та працівникам підприємства щодо належного оформлення трудових відносин.

При звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення (ст. 116 КЗпП). Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум.

За матеріалами Східного міжрегіонального управління Держпраці

Держпраці: виплата всіх сум при звільненні працівника проводиться в день звільнення
Ольга Догадінапровідний експерт Експертус Кадри
КЗпП скеровує: при звільненні працівника усі суми, що належать йому від підприємства, виплачують у день звільнення. Але що це за суми, закон мовчить. Ми систематизували для вас виплати, які належать працівникові


⚡ ТОП-5 консультацій ⚡


Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
516433

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
177

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27361

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
51675

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
35391

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді