Держпраці роз'яснила, як внести зміни до колективного договору для підвищення зарплат медикам

Як внести зміни до колективного договору для підвищення зарплат медикам?

Колективний договір – це внутрішній документ закладу. Він регулює взаємовідносини між роботодавцем та трудовим колективом. Укладати такі договори, вносити до них зміни та доповнення, необхідно дотримуючись вимог Закону України від 01.07.1993 № 3356-XII «Про колективні договори і угоди» (далі — Закон про колективні договори) та Глави ІІ Кодексу законів про працю (далі – КЗпП).

✍ Зразок колдоговору за ДСТУ 4163:2020

Колективний договір має повністю відображати основні пункти діяльності ЗОЗ. У випадку змін в законодавстві та умовах діяльності закладу, змін механізму оплати праці закладу потрібно своєчасно вносити відповідні зміни до колдоговору.

Зміна колективного договору — це право, яке може бути реалізоване за згоди сторін у будь-­який час. А у разі ініціативи однієї зі сторін — у визначені колективним договором терміни. Чинне законодавство дозволяє вносити зміни та доповнення до колективного договору протягом усього строку його дії. За умовою внесення таких змін за взаємною згодою сторін та у порядку, визначеному колективним договором (ст. 14 Закону про колективні договори).

Якщо конкретний колдоговір не містить порядок внесення до нього змін, доцільно внести такі положення.

Однак, якщо такий порядок на сьогоднішній день відсутій, то можна орієнтуватися на загальну процедуру укладення колдоговору. (див. Лист Національної служби посередництва та примирення від 04.11.2004 р. № 05-01/38). У цьому випадку процедура внесення змін та доповнень проводиться у такій послідовності:

  • сторона колдоговору, яка проявила ініціативу внести зміни, повідомляє другу сторону про початок переговорів;
  • друга сторона протягом семи днів повинна розпочати переговори.

Для проведення переговорів і підготовки проєкту колективного договору утворюють робочу комісію із представників сторін. Персональний склад комісії керівник закладу може затвердити в наказі про початок колективних переговорів.

Представники сторін, які беруть участь у переговорах, звільняються від основної роботи зі збереженням середнього заробітку та включенням цього періоду до трудового стажу (ст. 12 Закону про колективні договори).

Робоча комісія готує проєкт внесення змін до колективного договору з урахуванням пропозицій представників сторін.

Остаточне рішення комісія оформлює протоколом. До нього додається документ, який сторони готові подати на розгляд трудового колективу.

Після того, як буде оформлено остаточний проєкт змін до колдоговору, його подають на обговорення трудового колективу. Воно проводиться на загальних зборах працівників закладу або шляхом розповсюдження примірників договору в друкованому чи електронному вигляді. Робоча комісія має розглянути усі зауваження та пропозиції працівників, які надійшли під час обговорення.

Проєкт змін до колективного договору з урахуванням зауважень та пропозицій необхідно подати на розгляд загальних зборів (конференції) трудового колективу. Після його схвалення уповноважені представники сторін підписують зміни протягом 5 днів.

Оскільки за ч. 2 ст. 9 Закону про колективні договори колективний договір набирає чинності з дня підписання представниками сторін або з дня, зазначеного в колективному договорі, то і зміни до нього стануть чинними з дня підписання їх представниками сторін або з дня, зазначеного в них.

⭐️ Кадровий облік на відмінно

Відповідно до ст.15 КЗпП та ст.9 Закону “Про колективні договори і угоди” ст.9 Закону «Про колективні договори і угоди» колективний договір підлягає повідомній реєстрації, яка провадиться з метою забезпечення об’єктивних можливостей для врахування під час розгляду індивідуальних та колективних спорів і засвідчує автентичність примірників і копій, поданих на реєстрацію.

Постановою КМУ від 13.02.2013 № 115 «Про порядок повідомної реєстрації галузевих (міжгалузевих) і територіальних угод, колективних договорів» (із змінами, внесеними згідно з Постановами Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 № 768, від 11.09.2019 № 838) затверджено Порядок повідомної реєстрації галузевих (міжгалузевих) і територіальних угод, колективних договорів (далі – Порядок № 115),

Відповідно до п. 1 Порядку № 115, зміни та доповнення до колективного договору підлягають повідомній реєстрації згідно з цим Порядкоммісцевими органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування.

Мета повідомної реєстрації – оприлюднення інформації про укладення договорів, внесення до них змін і доповнень (відповідно до ч. 3 п. 1 Порядку № 115).

Таким чином, зміни і доповнення до колективного договору мають бути зареєстровані в установленому порядку на випадок виникнення індивідуальних і колективних трудових спорів.

Нагадуємо: згідно із п.п. 1 п. 1 постанови КМУ від 12.01.2022 №2 «Деякі питання оплати праці медичних працівників закладів охорони здоров’я» установлено, що розмір нарахованої заробітної плати медичним працівникам закладів охорони здоров’я державної або комунальної форми власності за повністю виконану місячну (годинну) норму праці установлюється у межах фонду оплати праці на 2022 рік на рівні не менше

  • 20 000 гривень лікарям (крім лікарів-інтернів) та професіоналам з вищою немедичною освітою, які допущені до медичної діяльності в закладах охорони здоров’я;
  • на рівні не менше 13 500 гривень для посад молодших спеціалістів з медичною освітою (фахових молодших бакалаврів), фахівцям з початковим рівнем (короткий цикл) вищої медичної освіти, першим (бакалаврський) рівнем вищої медичної освіти і магістрів з медсестринства.

Джерело: ГПУ Держпраці в Одеській обл.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25748

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
45973

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33673

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22571

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді