Підвищення кваліфікації для педагогів: оплата з та без відриву від роботи

Підкажемо, якими вимогами слід керуватися під час оформлення та оплати

Підвищення кваліфікації для педагогів: оплата з та без відриву від роботиПрофспілка працівників освіти і науки України нагадала про основні правила оформлення та організація підвищення кваліфікації для вчителів:

  1. Педагогічні працівники виносять свої пропозиції.
  2. Педагогічна рада затверджує річний план підвищення кваліфікації (з відривом від освітнього процесу чи без). 
  3. Керівник закладу освіти видає наказ про підвищення кваліфікації.

Прикметно, що вид та форму обирає сам педагог (інституційна, дуальна, на робочому місці тощо).

Як оформити та оплатити підвищення кваліфікації працівників

Порядок підвищення кваліфікації педагогічних працівників, затверджений постановою КМУ від 21.08.2019 № 800 «Деякі питання підвищення кваліфікації педагогічних і науково-педагогічних працівників», передбачає, що за вчителями під час практики з відривом від виробництва зберігають місце роботи та середню заробітну плату.

Інша урядова постанова гарантує також матеріальну компенсацію за проїзд до місця підвищення кваліфікації, проживання та харчування (за винятком дистанційного формату).

Що ж до оплати підвищення кваліфікації без відриву від виробництва, то тут слід керуватися Галузевою угодою (її положення є обов'язковими для включення до колективних договорів).

Так, керівникам закладів освіти рекомендовано забезпечити збереження заробітної плати при дистанційній формі підвищення кваліфікації вчителів (зокрема без відриву від освітнього процесу) та оплату праці за фактично виконаний обсяг навчального навантаження.

Відповідно, оплату за проведені заняття розраховують погодинно (на умовах самозаміни).

За матеріалами Профспілки працівників освіти і науки України

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Курси кадровиків

Здобувати освіту онлайн – не лише тренд, а й спосіб зекономити час і кошти на дорогу, підлаштувати під себе розклад і перейняти досвід від кращих фахівців у своїй галузі. Які дистанційні курси для кадровиків обрати?
14726

Наказ про підвищення кваліфікації працівників

Одна з основних складових успішного підприємства — безперервний процес професійного розвитку працівників. Саме кваліфікований персонал забезпечує сталий розвиток підприємства. Дізнайтеся про гарантії працівникам на час підвищення кваліфікації та скачайте зразок відповідного наказу.
39321

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді