Уряд реалізовує комплексну програму підтримки переселенців

Програма охоплює три основні напрямки

Уряд розпочинає програму працевлаштування всіх переселенців

21 березня 2022 року Уряд розпочав масштабну програму Президента України з допомоги українцям, які вимушено покинули свої домівки через бойові дії.

«Гроші, робота, житло. Три основні напрямки, які охоплює ця програма», — зазначив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль у відеозверненні.

Допомогу отримають люди, які мають довідку внутрішньо переміщеної особи перемістилися з тимчасово окупованої території у Автономній Республіці Крим і м. Севастополі, а також з територій активних бойових дій, які визначені в переліку, затвердженому розпорядженням КМУ від 06.03.2022 № 204.

Як забезпечити гарантії працівникам, які вступили до територіальної оборони

Допомогу автоматично, без додаткового звернення, отримають також внутрішньо переміщені особи, які станом на 1 березня 2022 року отримували щомісячну адресну допомогу для покриття витрат на проживання, в т. ч. на оплату житлово-комунальних послуг відповідно до постанови КМУ від 01.10.2014 № 505.

Розмір допомоги на місяць:

  • для осіб з інвалідністю та дітей – 3000 грн;
  • для інших осіб – 2000 грн.

Виплачуватимуть допомогу через Ощадбанк на банківський рахунок (за стандартом IBAN). Крім того, Уряд розпочав програму працевлаштування всіх переселенців. Роботодавцям, які беруть на роботу переселенців з постраждалих регіонів, виплачуватимуть по 6500 за кожного працевлаштованого відповідно до постанови КМУ від 20.03.2022 № 331. Тиждень тому Уряд затвердив рішення про компенсацію комунальних витрат громадам, які надають безкоштовний прихисток переселенцям у школах, садочках, будинках культури та комунальних установах постановою КМУ від 11.03.2022 № 261. Всі, хто переїхав з небезпечних населених місць та потребує допомоги, можуть реєструватись як внутрішньо переміщені особи і звертатись за допомогою. З 30 березня 2022 року запрацює реєстрація через Дію.


Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри,

за матеріалами Мінсоцполітики та Урядового порталу

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
70

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25845

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46448

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33805

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22723

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді