Чи вести військовий облік працівників з інвалідністю

Управління Держпраці у Одеський області опублікувало роз’яснення, яке повністю збігається з січневими рекомендаціями роботодавцям від експертів команди «Експертус Кадри»

Чи вести військовий облік працівників з інвалідністю

У січні 2022 року експерти розповіли користувачам системи «Експертус Кадри» чи мають працівники з інвалідністю перебувати на військовому обліку та які записи у військово-облікових документах свідчать про ступінь придатності працівника до військової служби. Адже інвалідність, встановлена працівнику, ще не дає підстав автоматично вважати його непридатним до військової служби.

Як працюватиме МСЕК в умовах воєнного стану

На військовий облік ставлять громадян, придатних за станом здоров’я до проходження військової служби в мирний або воєнний час, які не досягли граничного віку перебування в запасі Збройних Сил (абз. 1 п. 18 Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних, затвердженим постановою КМУ від 07.12.2016 № 921).

Придатність за станом здоров’я до військової служби призовників та військовозобов’язаних визначає військово-лікарська експертиза (п. 1.1 Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого наказом Міністра оборони від 14.08.2008 № 402; далі — Положення № 402).

За результатами медичного огляду військово-лікарська комісія прийме одне із рішень щодо військовозобов’язаного:

  • придатний до військової служби;
  • непридатний до військової служби в мирний час, обмежено придатний у воєнний час;
  • непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку.

Підстава — пункт 20.3 Положення № 402.

Не ведуть військовий облік тільки тих працівників, непридатних до військової служби, яких територіальний центр комплектування та соціальної підтримки виключив з обліку за станом здоров’я. Вони більше не військовозобов’язані.

Олена Петровська,
експерт Експертус Кадри,
за матеріалами Держпраці та системи

«Експертус Кадри»

Любі читачі, з першого дня війни команда Експертус Кадри продовжує надавати професійну підтримку, публікувати роз’яснення про роботу в умовах воєнного стану. У разі, якщо вам потрібна консультація експерта чи детальніша інформаційна підтримка, ви можете

передплатити наш електронний журнал «Кадровик-01» або систему «Експертус Кадри»

.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

План роботи з військового обліку на 2025 рік

Робота з військового обліку є важливим аспектом діяльності будь-якого підприємства, особливо в умовах мобілізаційної готовності. Створення детального плану допоможе систематизувати всі процеси, забезпечити точність даних та своєчасне виконання всіх необхідних заходів. Як скласти план роботи з військового обліку на 2025 рік зразок — у статті.
448

Відповідальний за військовий облік: кого призначати

Військовий облік на підприємстві здійснюється відповідальною посадовою особою. Як призначати відповідального за ведення військового обліку на підприємстві, в установі, організації? Відповідь знайдете у статті.
57481

Посадова інструкція інспектора з військового обліку

Необхідно скласти посадову інструкцію відповідального за військовий облік на підприємстві, але не знаєте з чого почати? Ми підготували для вас зразок посадової інструкції відповідального за військовий облік. Залишилось тільки скачати.
61401

Бронювання працівників на підприємстві під час воєнного стану

Під час воєнного стану порядок бронювання військовозобов’язаних передбачає два абсолютно різних механізми. У фокусі цієї статті відповіді на наступні питання: як забронювати працівника на період мобілізації, хто може забронювати працівника, чи можна забронювати мобілізованого працівника?
283161

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді