Які професії дають пільги на оплату житла та придбання палива?

Отримати допомогу можуть мешканці сіл

Які професії дають пільги на оплату житла та придбання палива?Деякі працівники після виходу на пенсію мають право на пільгу — 100% знижки на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу. Така можливість надається лише тим, хто працював за професією з визначеного переліку, а підставою для надання є розмір доходу родини пільговика.

Моніторинг змін у законодавстві: квітень 2024 року

Так, допомога призначена для тих, у кого середньомісячний дохід сім’ї в перерахунку на одну особу не перевищує порогову величину доходу для пільги (наразі — 4 240,0 грн). Розрахунок проводять за показниками попередніх шести місяців. Водночас пільга не поширюється на членів родини.

До переліку професій, що дають право на пільгу, входять: 

  • педагогічні працівники;
  • медичні та фармацевтичні працівники;
  • спеціалісти із захисту рослин;
  • працівники музеїв, бібліотек;
  • працівники державних і комунальних закладів культури, закладів освіти сфери культури.

Важливо, що допомога надається не всім пенсіонерам, а лише тим, які працювали в сільській місцевості та продовжують там проживати після виходу на пенсію. Також потрібно, щоб особа працювала за посадою з переліку на момент виходу на пенсію і мала щонайменше три роки відповідного стажу.

Щоб отримати допомогу, слід звернутися до Пенсійного фонду (онлайн, через пошту або особисто). До заяви потрібно додати документи на підтвердження проживання в сільській місцевості. Крім того, знадобиться довідка про право на пільгу (на підставі записів у трудовій книжці). Її може видати відділ освіти, охорони здоров’я, культури (культури і туризму), райдержадміністрації чи адміністрацією установи, де людина працювала.

За інформацією Пенсійного фонду України

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
516861

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
227

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27919

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
53597

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
35966

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді