Взяли на роботу особу з інвалідністю — отримайте компенсацію. Розбираємось, як це працює

Сума відшкодування може складати більш ніж 100 тис. грн

Взяли на роботу особу з інвалідністю — отримайте компенсацію. Розбираємось, як це працюєУрядова програма компенсації роботодавцям вартості облаштування робочого місця для особи з інвалідністю працює вже більш ніж пів року. 

Компенсація за облаштування робочого місця для особи з інвалідністю

У Держпраці пояснили, що проєкт стосується осіб з інвалідністю І та ІІ групи. Так, за облаштування робочого місця після прийняття на роботу можна отримати:

  • до 106,5 тис. грн — якщо працівник має І групу інвалідності;
  • до 71 тис. грн — якщо працівник має ІІ групу інвалідності.

Порядок надання роботодавцям компенсації фактичних витрат за облаштування робочих місць працевлаштування осіб з інвалідністю містить перелік предметів, які можна придбати для потреб працівника з інвалідністю. Зокрема, це: 

  • меблі та фурнітура для робочих місць;
  • транспортери для піднімання сходами з електроприводом;
  • комп’ютери та оргтехніка;
  • програмне забезпечення;
  • поручні та бруси;
  • засоби для захисту здоров’я і безпеки на робочих місцях тощо.

За інформацією Центрально-Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Праця осіб з інвалідністю: які пільги та гарантії передбачені

Особа з інвалідністю — особа зі стійким розладом функцій організму, що при взаємодії із зовнішнім середовищем може призводити до обмеження її життєдіяльності, внаслідок чого держава зобов’язана створити умови для реалізації нею прав нарівні з іншими громадянами та забезпечити її соціальний захист.
3246

Норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю

Протягом року кадрові служби пильнують, аби на підприємстві працювали особи з інвалідністю у кількості, що відповідає нормативу робочих місць. Однак дуже часто з’ясовується, що норматив не виконано. Одна з причин — оскільки у розрахунку беруть участь усереднені показники, після заокруглень фактична чисельність осіб з інвалідністю виявляється меншою, аніж планували. Як уникнути такої проблеми?
13808

Зразок виробничої характеристики для працівника, який оформлює інвалідність у МСЕК

Медико-соціальну експертну комісію (МСЕК) працівник повинен пройти для встановлення інвалідності. Для цього необхідна виробнича характеристика, шаблон якої розробили експерти Системи.
14967

Порядок працевлаштування осіб з інвалідністю

Держава захищає права працівників з інвалідністю та гарантує їм право на роботу. Як приймати на роботу таких працівників і дотримати вимог законодавства? Як оформити наказ про прийняття на роботу інваліда? Вберегтися від помилок під час працевлаштування осіб з інвалідністю допоможе консультація нашого експерта
30351

Звіт 10-ПОІ: коли і як правильно подавати

Звіт про працевлаштування інвалідів — один із найскладніших в кадровій практиці. Чимала кількість рядків для заповнення вимагає високої концентрації та уважності до деталей, а помилка тягне за собою накладання штрафу. Хто, як і в які терміни має подати звіт 10-ПОІ, роз’яснюємо у статті
23995

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді