Як організувати трудові відносини в ОМС в умовах воєнного стану

Мінрегіон роз’яснив, як урахувати обмеження у законодавстві про працю

Як організувати трудові відносини в ОМС в умовах воєнного стану

В умовах воєнного стану змінилися правила застосування законодавства про працю і навіть кадрове діловодство в цілому. Зміни запровадив Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX (далі — Закон № 2136).

Закон № 2136 визначає особливості трудових відносин працівників усіх підприємств, установ, організацій в Україні незалежно від форми власності, виду діяльності і галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізичними особами, у період дії воєнного стану, введеного відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану».

Кадрове діловодство під час війни

Правові, організаційні, матеріальні та соціальні умови реалізації громадянами України права на службу в ОМС, загальні засади діяльності посадових осіб місцевого самоврядування, їх правовий статус, порядок та правові гарантії перебування на службі в органах місцевого самоврядування (ОМС) визначає Закон України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 № 2493-III (далі — Закон № 2493).

Дія цього Закону не поширюється на технічних працівників та обслуговуючий персонал органів місцевого самоврядування (ч. 2 ст. 2 Закону № 2493).

На посадових осіб місцевого самоврядування поширюється дія законодавства України про працю з урахуванням особливостей, передбачених цим Законом (ч. 3 ст. 7 Закону № 2493).

Отже, на технічних працівників та обслуговуючий персонал ОМС законодавство України про працю поширюється у повному обсязі, а на посадових осіб місцевого самоврядування — з особливостями, передбаченими у Законі № 2493.

Зокрема, в умовах воєнного стану Закон № 2136 встановлює нові правила та обмеження щодо надання відпусток. Роботодавець може надати працівнику 24 к. д. щорічної основної відпустки (ч. 1 ст. 12 Закону № 2136). Цю норму не застосовують до посадових осіб місцевого самоврядування в силу дії Закону № 2493. Посадовим особам місцевого самоврядування надають щорічну відпустку тривалістю 30 к. д., якщо законами України не передбачено тривалішої відпустки, з виплатою допомоги на оздоровлення у розмірі посадового окладу (ч. 5 ст. 21 Закону № 2493). Посадовим особам, які мають стаж служби в ОМС понад 10 років, надають додаткову оплачувану відпустку тривалістю до 15 к. д. Порядок і умови надання додаткових оплачуваних відпусток встановлює КМУ (ч. 6 ст. 21 Закону № 2493).

Як оформити простій під час війни

Закон № 2136 набув чинності 24 березня 2022 року. Після цієї дати у період воєнного стану діють норми КЗпП, які не змінив або не скасував Закон № 2136 (ч. 3 ст. 1 Закону № 2136).

Отже, якщо кадрові питання стосуються трудових відносин з посадовими особами місцевого самоврядування — в ОМС застосовують положення Закону № 2493. Якщо Закон № 2493 не визначає особливості трудових відносин — застосовують відповідні положення Закону № 2136 та положення законодавства про працю, які йому не суперечать.

Організувати роботу з урахуванням обмежень у законодавстві про працю в умовах воєнного стану допоможе консультація керівника групи експертів Експертус Кадри Ольги Догадіної.

За настановами експерта:

  • з’ясуєте, коли керуватись Законом № 2136, а коли КЗпП;
  • оформите прийняття на роботу, переведення на іншу посаду (роботу) та звільнення у воєнний час;
  • дізнаєтеся, як змінити істотні умови праці;
  • визначите правила оплати праці;
  • оформите відпустки.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри, За матеріалами Мінрегіону

Колего, редакція Експертус Кадри продовжує працювати для Вас в умовах війни.

Передплатіть зі знижкою 50% на пів року журнал «Кадровик-01» або експертно-правову систему «Експертус Кадри. Будьте певні, що матимете відповіді на всі робочі запитання не лише під час воєнного стану, а й після Перемоги!

Відновлюємо економіку України разом ????????

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
75

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25935

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
47086

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
34000

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22972

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді