Основні права та трудові гарантії військовослужбовців, — перелік від Держпраці

Збережіть собі, щоб дотримати всіх вимог законодавства

Основні права та трудові гарантії військовослужбовців, — перелік від Держпраці

Військова служба – це державна служба особливого характеру, що пов’язана із обороною України, її незалежності та територіальної цілісності. Час проходження військової служби зараховується громадянам України до їх страхового стажу, стажу роботи, стажу роботи за спеціальністю, а також до стажу державної служби.

Наказ про увільнення у зв’язку з призовом по мобілізації

На всіх учасників територіальної оборони громад під час їхньої участі в заходах з підготовки добровольчих формувань територіальних громад, а також виконання ними завдань територіальної оборони поширюються гарантії соціального і правового захисту, передбачені ЗУ «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

Увага! Якщо до військової служби особа була безробітною, то на період військової служби виплата допомоги по безробіттю припиняється.

Перелік основних прав та трудових гарантій військовослужбовців

Військовослужбовці мають право на:

  • захист від незаконного звільнення або переміщення по службі;
  • безоплатну перепідготовку і дострокове звільнення у визначених випадках, на матеріальну допомогу при звільненні, на одноразову грошову допомогу при звільненні в розмірі 50% місячного грошового забезпечення за кожен повний рік служби у визначених випадках;
  • службовий час нормальної тривалості (крім військових навчань, походів, бойових стрільб, бойового чергування, несення служби в добовому наряді тощо);
  • час відпочинку;
  • відпустки з оплатою вартості проїзду до місця відпустки і назад у визначеному порядку.

    Памятайте, що протягом воєнного стану військовослужбовцям можуть надаватися відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин зі збереженням грошового забезпечення тривалістю не більш як 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець. При цьому надання військовослужбовцям у періоди мобілізації та воєнного стану інших видів відпусток, крім відпусток військовослужбовцям-жінкам у зв’язку з вагітністю та пологами, для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а в разі якщо дитина потребує домашнього догляду, – тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення нею шестирічного віку, а також відпусток у зв’язку з хворобою або для лікування після тяжкого поранення за висновком (постановою) військово-лікарської комісії, припиняється;

    • оплату праці, зокрема на грошове забезпечення та його індексацію;
    • речове забезпечення або грошову компенсацію за не отримане речове майно, продовольче забезпечення, підйомні допомоги, добові;
    • охорону праці (у тому числі охорону здоров’я та медичну допомогу, безоплатну для учасників бойових дій психологічну, медико-психологічну реабілітацію, грошову допомогу на оздоровлення, одноразову грошову допомогу в разі інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності (в разі смерті військовослужбовця одноразова грошова допомога отримується членами сім’ї);
    • навчання та підвищення кваліфікації;
    • пільги щодо проїзду,
    • подальше пільгове пенсійне забезпечення.

      Додаткові трудові права військовослужбовців:

      • переважне право на залишення на роботі в разі скорочення на підприємстві
      • право на щорічну відпустку повної тривалості до закінчення 6 місяців у перший рік роботи на підприємстві – у тому числі для осіб з інвалідністю внаслідок війни
      • можливість використовувати чергову щорічну відпустку у зручний час – для осіб з інвалідністю, дружин (чоловіків) військовослужбовців, ветеранів війни, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, а також осіб, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»
      • 14 календарних днів на рік додаткової відпустки, зі збереженням заробітної плати – для учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни, статус яких визначений Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», а також грошова компенсація за невикористані дні такої відпустки
      • додаткові гарантії щодо працевлаштування осіб до 35 років, які влаштовуються на роботу вперше.

      Держпраці нагадує, що після звільнення з військової служби для збереження місця роботи та посади працівник повинен вийти на роботу в день, що настає після дня взяття на військовий облік у районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки (військкоматі) після його звільнення з військової служби. У його військовому квитку зазначається дата про призов і звільнення з військової служби та взяття на військовий облік.

      Увага! Якщо права військовослужбовців порушені, вони можуть негайно звернутися за безоплатною правовою допомогою. Учасники бойових дій та особи з інвалідністю внаслідок війни мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, а саме — на допомогу в складанні процесуальних документів (позовних заяв) та представництво їхніх інтересів у суді.

      Джерело: Східне міжрегіональне управління Держпраці

      Колего, редакція Експертус Кадри продовжує працювати для Вас в умовах війни.

      Передплатіть зі знижкою 50% на пів року журнал «Кадровик-01» або експертно-правову систему «Експертус Кадри. Будьте певні, що матимете відповіді на всі робочі запитання не лише під час воєнного стану, а й після Перемоги!

      Відновлюємо економіку України разом ????????

      Зміни у бронюванні

      Статті за темою

      Усі статті за темою

      План роботи з військового обліку на 2025 рік

      Робота з військового обліку є важливим аспектом діяльності будь-якого підприємства, особливо в умовах мобілізаційної готовності. Створення детального плану допоможе систематизувати всі процеси, забезпечити точність даних та своєчасне виконання всіх необхідних заходів. Як скласти план роботи з військового обліку на 2025 рік зразок — у статті.
      644

      Відповідальний за військовий облік: кого призначати

      Військовий облік на підприємстві здійснюється відповідальною посадовою особою. Як призначати відповідального за ведення військового обліку на підприємстві, в установі, організації? Відповідь знайдете у статті.
      58759

      Посадова інструкція інспектора з військового обліку

      Необхідно скласти посадову інструкцію відповідального за військовий облік на підприємстві, але не знаєте з чого почати? Ми підготували для вас зразок посадової інструкції відповідального за військовий облік. Залишилось тільки скачати.
      63238

      Бронювання працівників на підприємстві під час воєнного стану

      Під час воєнного стану порядок бронювання військовозобов’язаних передбачає два абсолютно різних механізми. У фокусі цієї статті відповіді на наступні питання: як забронювати працівника на період мобілізації, хто може забронювати працівника, чи можна забронювати мобілізованого працівника?
      283792

      Гарячі запитання

      Усі питання і відповіді