Заяву на прийняття з визначенням основного місця роботи працівник має написати за ДСТУ 4163:2020

Заяву на прийняття з визначенням основного місця роботи працівник має написати за ДСТУ 4163:2020

Працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної і творчої праці шляхом укладення трудового договору на одному або одночасно на декількох підприємствах, в установах, організаціях, якщо інше не передбачено законодавством, колективним договором або угодою сторін (ч. 2 статті 21 КЗпП).

Як приймати на роботу під час воєнного стану

Основне місце роботи – місце роботи, де працівник працює на підставі укладеного трудового договору, та визначене ним як основне згідно з поданою заявою (до відкликання) та відомостями, що обліковуються в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру на її підставі (ч. 1 ст. 1 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI).

Держпраці нагадує, що застрахована особа, відповідно до пункту 3 частини другої статті 16 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 №1058-IV зобов’язана повідомляти страхувальника, в якого особа працює за основним місцем роботи, про визначення особою такого місця роботи як основного згідно з поданою нею заявою (до її відкликання).

Тобто при укладенні трудового договору повідомлення працівником роботодавця стосовно визначення основного місця роботи може бути зазначено у заяві про прийняття на роботу, написаній у довільній формі, з урахуванням Національного стандарту України ДСТУ 4163:2020 «Державна уніфікована система документації. Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлення документів», прийнятого наказом державного підприємства «Український науково дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості» від 01.07.2020 № 144 (позиція щодо визначення «основного місця роботи» у листі Міністерства економіки України в листі від 07.10.2021 № 4712-06/49022-07).

Нагадаємо,що з 27 квітня 2022 року всі установи зобов’язані застосовувати стандарт ДСТУ 4163:2020, коли складають управлінські документи та працюють зі службовими документами.

Джерело: Східне міжрегіональне управління Держпраці

Колего, редакція Експертус Кадри продовжує працювати для Вас в умовах війни.

Разом ми робимо внесок у відновлення економіки нашої країни. Передплатіть зі знижкою 50% журнал «Кадровик-01» або експертно-правову систему «Експертус Кадри» чи навчання на базових курсах Вищої Школи Кадровика та Вищої Школи Асистента Керівника. Будьте певні, що матимете відповіді на всі робочі запитання не лише під час воєнного стану, а й після Перемоги!

Все буде Україна!

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Порядок трудоустройства иностранца в Украине

Трудоустройство иностранцев не требует значительных усилий со стороны отечественного работодателя. Однако порядок, предусмотренный законодательством, должен быть выдержанным.
3862

Уведомление о приеме на работу работника

Уведомление о приеме работника — неотъемлемая составляющая заключения трудового договора. Допуск работника к работе без уведомления ДФС — нарушением законодательства о труде. В статье расскажем о порядке заполнения и сроки подачи уведомления, а также поговорим о случаях, когда уведомлять ДФС о вновь принятого работника не нужно.
1649

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді