Воєнний стан продовжили до 23 серпня, — Рада прийняла Закон

Роботодавці мають й надалі враховувати норми Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ, оскільки на період війни вони мають пріоритет над КЗпП. Що врахувати кадровикам в найближчі три місяці?

Воєнний стан продовжили до 23 серпня, — Рада прийняла Закон

22 травня 2022 року Верховна Рада прийняла Закон України «Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» від 22.05.2022 № 2263-ІХ, за яким воєнний стан в Україні продовжують з 05:30 25 травня 2022 року строком на 90 діб, — до 23 серпня 2022 року. Затверджений ВР Указ підлягає негайному оголошенню через ЗМІ або оприлюдненню в інший спосіб та набуває чинності після того, як його офіційно опублікують.

Всеукраїнська професійна сертифікація кадровиків — 2022

До 05:30 23 серпня 2022 року діятимуть ті норми КЗпП, які не змінив або не скасував Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX (далі — Закон № 2136).

Зокрема, на час воєнного стану не застосовують норми частин 3—5 статті 67 та статті 71—73 КЗпП (ч. 6 ст. 6 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ). Святковий або неробочий день, який збігається з вихідним днем, не переносять на наступний після святкового або неробочого. Тому, для працівників з п’ятиденним і шестиденним робочим тижнем із вихідним у неділю, 12 червня буде просто неділею, а 28 червня буде робочим днем.

Експерти Експертус Кадри вже готують й відкориговану таблицю з нормами тривалості робочого часу на 2022 рік.

Організувати роботу підприємства під час воєнного стану вам допоможуть консультації:

Олена Петровська,
експерти Експертус Кадри

Колего, редакція Експертус Кадри продовжує працювати для Вас в умовах війни.

Разом ми робимо внесок у відновлення економіки нашої країни. Передплатіть зі знижкою 50% журнал «Кадровик-01» або експертно-правову систему «Експертус Кадри» чи навчання на базових курсах Вищої Школи Кадровика та Вищої Школи Асистента Керівника. Будьте певні, що матимете відповіді на всі робочі запитання не лише під час воєнного стану, а й після Перемоги!

Все буде Україна!

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
34

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25671

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
45374

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33552

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22415

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді