Уряд розширив перелік військовозобов’язаних, що можуть виїжджати за кордон

Зміни діють з 26 травня 2022 року та стосуються правил перетину кордону водіями, залізничниками та спортсменами

Уряд розширив перелік військовозобов’язаних, що можуть виїжджати за кордон

Під час дії воєнного стану пропуск водіїв, які перевозять медичні вантажі, вантажі гуманітарної допомоги автомобілями для потреб ЗСУ, інших військових формувань, а також населення України через кордон здійснює Держприкордонслужба. Умова —наявність рішення про виїзд за межі України та інформації про особу у відповідній інформаційній системі, адміністратором якої є Укртрансбезпека, й виконання правил перетину державного кордону України.

Бронювання працівників під час війни: крок за кроком

Рішення про виїзд за межі України водіїв приймає Мінінфраструктури або обласні, Київська міська військові адміністрації. Обґрунтування обсягів вантажів та кількості транспортних засобів, необхідних для їх перевезення подають у листах будь-який з таких органів, підприємств, установ, організацій, закладів:

  • військових, правоохоронних органів;
  • військових адміністрацій;
  • медичних закладів;
  • відправників чи отримувачів гуманітарної допомоги.

Рішення про виїзд за межі України, яке дає можливість перетину державного кордону, приймають на строк не більше 6 місяців.

Такі водії можуть безперервно перебувати за кордоном не більше 30 к. дн. з дня перетину державного кордону.

Також право на перетин кордону мають водії транспортних засобів суб’єктів господарювання з ліцензією на міжнародні перевезення вантажів та пасажирів автомобільним транспортом.

Уряд розширив перелік військовозобов’язаних, що можуть виїжджати за кордон Чи може перетинати кордон України працівник виробничого підрозділу призовного віку під час воєнного стану

На одному транспортному засобі державний кордон зможуть одночасно перетинати:

  • один водій на вантажному транспортному засобі ліцензіата;
  • два водії на пасажирському транспортному засобі (автобусі) ліцензіата.
Ці водії можуть безперервно перебувати за кордоном не більше 45 к. дн. з дня перетину державного кордону. Працівники підприємств залізничного транспорту, які забезпечують функціонування та безперебійну роботу залізниці також мають право на виїзд за кордон. Рішення про виїзд за межі України прийматимуть на строк не більше 6 місяців на підставі листів підприємств залізничного транспорту з обґрунтуванням та підтвердженням обсягів перевезень вантажів залізничним транспортом в період воєнного стану Окрім того, виїзд за кордон під час воєнного стану дозволили:
  • спортсменам національних збірних команд України з олімпійських, неолімпійських видів спорту та видів спорту осіб з інвалідністю;
  • тренерам із складу національних збірних команд України, які забезпечують підготовку спортсменів, включених до складу національних збірних команд України з олімпійських, неолімпійських видів спорту та видів спорту осіб з інвалідністю;
  • спортивних суддів та інших фахівців, які забезпечують організаційне, науково-методичне, медичне супроводження, антидопінговий контроль підготовки спортсменів, які включені до складу національних збірних команд України з олімпійських, неолімпійських видів спорту та видів спорту осіб з інвалідністю.

Необхідність виїхати за кордон підтвердить рішення Мінмолодьспорту про включення до складу учасників спортивного заходу.

Такі особи можуть безперервно перебувати за кордоном не більше 30 к. дн. з дня перетину державного кордону, але не менше строку, у який проводять захід.

Відповідні зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою КМУ від 27.01.1995 № 57 і Порядку бронювання військовозобов’язаних в умовах правового режиму воєнного стану, затвердженого постановою КМУ від 03.03.2022 № 194 викладені у Постанові КМУ від 20.05.2022 № 615.

Олена Петровська,
експерт Експертус Кадри
за матеріалами Урядового порталу

Колего, редакція Експертус Кадри продовжує працювати для Вас в умовах війни.

Разом ми робимо внесок у відновлення економіки нашої країни. Передплатіть зі знижкою 50% журнал «Кадровик-01» або експертно-правову систему «Експертус Кадри» чи навчання на базових курсах Вищої Школи Кадровика та Вищої Школи Асистента Керівника. Будьте певні, що матимете відповіді на всі робочі запитання не лише під час воєнного стану, а й після Перемоги!

Все буде Україна!

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

План роботи з військового обліку на 2025 рік

Робота з військового обліку є важливим аспектом діяльності будь-якого підприємства, особливо в умовах мобілізаційної готовності. Створення детального плану допоможе систематизувати всі процеси, забезпечити точність даних та своєчасне виконання всіх необхідних заходів. Як скласти план роботи з військового обліку на 2025 рік зразок — у статті.
644

Відповідальний за військовий облік: кого призначати

Військовий облік на підприємстві здійснюється відповідальною посадовою особою. Як призначати відповідального за ведення військового обліку на підприємстві, в установі, організації? Відповідь знайдете у статті.
58759

Посадова інструкція інспектора з військового обліку

Необхідно скласти посадову інструкцію відповідального за військовий облік на підприємстві, але не знаєте з чого почати? Ми підготували для вас зразок посадової інструкції відповідального за військовий облік. Залишилось тільки скачати.
63238

Бронювання працівників на підприємстві під час воєнного стану

Під час воєнного стану порядок бронювання військовозобов’язаних передбачає два абсолютно різних механізми. У фокусі цієї статті відповіді на наступні питання: як забронювати працівника на період мобілізації, хто може забронювати працівника, чи можна забронювати мобілізованого працівника?
283792

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді