Скорочення на підприємстві: що робити з працівниками передпенсійного віку?

Дізнайтесь, чи мають такі працівники особливі права

Скорочення на підприємстві: що робити з працівниками передпенсійного віку?

Кодекс законів про працю України дозволяє роботодавцям розірвати трудовий договір у випадку змін в організації виробництва і праці (зокрема, йдеться про скорочення чисельності або штату), проте зобов'язує враховувати переважне право на залишення на роботі.

Працівники, які мають перевагу залишитися на роботі в разі скорочення

Так, до категорії працівників, які мають перевагу на залишення на роботі (за інших рівних умов), належать, зокрема, особи, яким до настання пенсійного віку, при досягненні якого вони матимуть право на отримання пенсійних виплат, залишилося менше трьох років (КЗпП, п. 10 ст. 42).

Водночас слід пам'ятати, що насамперед переважне право на залишення на роботі надається працівникам з більш високою кваліфікацією і продуктивністю праці. А вибір на користь окремої пільгової категорії працівників можна зробити лише за умови рівного ступеня праці і кваліфікації.

За інформацією Управління інспекційної діяльності Держпраці у Тернопільській області

Як скласти номенклатуру справ кадрової служби на 2025 рік

Статті за темою

Усі статті за темою

Скорочення посади під час «декретної» відпустки працівника

Час від часу в компаніях можуть ініціювати проведення структурної реорганізації, внаслідок чого можуть виводити зі штатного розпису посади осіб, які перебувають у відпустках у зв’язку з вагітностю та пологами, а також у відпустках для догляду за дитиною. Скорочення «декретних» посад потребує особливої уваги кадровика.
38875

Зразок наказу про звільнення за скороченням

На період воєнного стану згоду профспілки на розірвання трудового договору не отримуємо. Але видавати наказ про звільнення працівників потрібно. Скачайте собі приклад його оформлення за ДСТУ 4163:2020
46058

Наказ про скорочення штату

Роботодавець прийняв рішення скоротити чисельність чи штат працівників. Тоді на підставі згоди профспілкового органу на скорочення маєте видати наказ про звільнення працівників. П’ять правил, яких слід дотриматись при підготовці проєкту наказу про скорочення штату та зразок документу — у статті.
83182

Покроковий алгоритм скорочення працівника

Скорочення працівників або штату — процедура, яка часто породжує низку позовів до суду. Найбільш проблемні питання: які підстави для скорочення штату працівників, хто підлягає скороченню в першу чергу, які етапи включає в себе процедура скорочення працівників, кого не можна звільнити по скороченню. Як оформити скорочення чисельності або штату працівників, щоб вберегтися від помилок та судової тяганини, роз’яснюємо у статті
162406

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді