НАДС про відпустки без збереження зарплатні та відмову у наданні запланованих відпусток держслужбовцям

Національне агентство України з питань державної служби відповідає на 4 проблемні запитання щодо відпусток в умовах воєнного стану

НАДС про відпустки без збереження зарплатні та відмову у наданні запланованих відпусток держслужбовцям

1) Чи може керівник держслужби відмовити державним службовцю або посадовій особі ОМС у наданні відпустки за графіком відпусток, враховуючи режим воєнного стану?

Стаття 11 Закону України «Про відпустки» встановлює умови перенесення власником періодів відпусток працівників, які визначені відповідними графіками. Наведеним положенням передбачено, що щорічна відпустка за ініціативою власника або уповноваженого ним органу, як виняток, може бути перенесена на інший період тільки за письмовою згодою працівника та за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) або іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом у разі, коли надання щорічної відпустки в раніше обумовлений період може несприятливо відбитися на нормальному ході роботи підприємства, та за умови, що частина відпустки тривалістю не менше 24 календарних днів буде використана в поточному робочому році. Водночас НАДС наразі рекомендує уникати відмов у наданні держслужбовцям та посадовим особам ОМС відпусток, на які вони мають право.

Як надавати відпустки в умовах воєнного стану: можливості й обмеження

2) Чи може керівник відправляти працівників у відпустки без збереження зарплати до закінчення воєнного стану?

Позиція НАДС однозначна: державний службовець не може бути відправлений у відпустку, зокрема у відпустку без збереження заробітної плати, примусово, тобто без його власного бажання. Для будь-якої відпустки державний службовець має написати заяву та попросити про надання відповідного виду відпустки із зазначенням строку її тривалості.

У разі неможливості виконання органом, його структурним підрозділом або державним службовцем своїх завдань і функцій через відсутність організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами, для відповідних державних службовців (структурного підрозділу або органу в цілому) доцільно оголошувати простій.

Зважайте, що простій варто оголошувати у разі неможливості виконання державними службовцями завдань за посадами дистанційно.

Відповідно до постанови КМУ від 07.03.2022 року № 221 керівникам державних органів, підприємств, установ та організацій, що фінансуються або дотуються з бюджету, надано право до припинення чи скасування воєнного стану в Україні в межах фонду заробітної плати, передбаченого у кошторисі, самостійно визначати розмір оплати часу простою працівників, але не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові тарифного розряду (посадового окладу).

Провідні експерти з трудового права чекають на вас 8 липня

3) Чи має право на відпустку мама неповнолітньої дитини з метою перевезення дитини у безпечне місце тимчасового проживання?

Відповідно до статті 182-1 КЗпП та статті 19 Закону України «Про відпустки» одинокій матері може надаватися додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів. Якщо жінка є одинокою матір’ю (жінка, яка не перебуває у шлюбі і у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері; вдова; жінка, яка виховує дитину без батька), це має бути підтверджено відповідними документами. НАДС зауважує, що державному службовцю відповідно до законодавства про відпустки можуть надаватися й інші види відпусток.

4) Чи можна під час простою надати працівнику відпустку без збереження заробітної плати за його заявою?

Законодавство з питань відпусток містить умови й порядок надання відпусток працівникам, у тому числі й держслужбовців. Цей порядок також поширюється на відпустки, що надаються під час простою. НАДС вважає, що у разі оголошення в державному органі простою (стосовно всього органу, окремого структурного підрозділу або державного службовця) державному службовцю, на якого поширюється такий простій, доцільно надавати всі відпустки, на які він має право, включаючи відпустку без збереження заробітної плати.

НАДС про відпустки без збереження зарплатні та відмову у наданні запланованих відпусток держслужбовцям
Олена Петровськаексперт Експертус Кадри
Приймаєте на роботу, направляєте у відрядження або звільняєте жінку, перевірте чи немає законодавчих обмежень, зокрема під час дії воєнного стану. Скористайтеся дороговказом, щоб уникнути штрафів самому, і вберегти директора від адміністративної чи навіть кримінальної відповідальності.

Джерело: НАДС

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Присвоєння рангу при прийнятті на державну службу

Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII (далі — Закон № 889) передбачає такі поняття, як «категорії посад державної служби» та «ранги державних службовців». Насправді, таке нормативно-правове закріплення є досить позитивним досвідом, адже дозволяє не тільки розмежовувати рівень відповідальності різних посадовців, але і сприяє тенденції просування по службі
64041

Особова справа державного службовця

Служба управління персоналом державного органу приділяє чимало часу роботі з особовими справами державних службовців. Щоб заощадити час кадровикам, ми підготували перелік документів та порядок ведення особових справ держслужбовців.
40278

Зразок написання автобіографії

Автобіографія — це документ-життєпис, який особа складає сама про себе. Як правильно написати автобіографію? У якій послідовності? Дізнайтеся зі статті. У пригоді стане бланк автобіографії та зразок написання для держслужбовця
563673

Особова картка державного службовця

НАДС востаннє змінювало форму особової картки державного службовця у червні 2020 року. Однак особова картка держслужбовця, нова форма якої міститься у статті, до цього часу викликає низку питань. Як заповнювати особову картку держслужбовця? Що має містити заповнена особова картка державного службовця? Відповіді шукайте у статті.
44280

Обчислення стажу державної служби

При прийнятті особи на державну службу їй обчислюють стаж державної служби. Цей стаж дає право на встановлення державному службовцю надбавки за вислугу років, надання додаткової оплачуваної відпустки
43378

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді