Кому роботодавець може відмовити у звільненні за власним бажанням в умовах воєнного стану, — роз’яснення експертів Експертус Кадри

Кому роботодавець може відмовити у звільненні за власним бажанням в умовах воєнного стану, — роз’яснення експертів MCFR Кадри

Наказ про звільнення за власним бажанням через воєнні дії

Протягом воєнного стану роботодавці мають керуватися тимчасовим законом, що має пріоритет над КЗпП. Це Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX (далі — Закон № 2136). У період дії воєнного стану не застосовуємо норм законодавства про працю в частині відносин, які регулює цей закон.

Окрім того, що Закон № 2136 додав ще одну поважну причину для звільнення за власним бажанням, він ввів деякі обмеження для звільнення.

Керівник групи експертів Експертус Кадри Ольга Догадіна та експерт з трудових відносин Ірина Житкова у консультації «Як звільняти працівників під час дії воєнного стану» зауважують, що роботодавець може відмовити у звільненні за власним бажанням працівнику, якого примусово залучили до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану, або якщо йдеться про роботу на об’єкті критичної інфраструктури. Так скеровує стаття 4 Закону № 2136.

Водночас експерти нагадають, що протягом воєнного стану можна звільнити працівника під час відпустки, хвороби та призупинення дії трудового договору. Виводити працівника на один день на роботу, щоб звільнити, не потрібно.

Ірина Федорова,
головний редактор порталу «Кадровик-01»

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Журнал реєстрації заяв з кадрових питань

Службовий документ — офіційний документ, який юридична особа створила або отримала у процесі діяльності, відповідним чином зареєструвала та/або засвідчила (п. 3.14 ДСТУ 2732:2023 2732:2004 «Діловодство й архівна справа. Терміни та визначення понять»).
49351

Заява на звільнення під час воєнного стану: зразок

Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX (далі — Закон № 2136) на період воєнного стану ввів ще одну поважну причину, за якої працівник може звільнитися за власним бажанням без попередження за два тижні. Щоб працівник правильно написав таку заяву, надайте йому зразок.
30904

Заява про звільнення за згодою сторін

Розірвання трудових відносин за пунктом 1 статті 36 КЗпП застосовують у випадку взаємної згоди сторін трудового договору. Ініціювати припинення трудового договору за цією підставою може як працівник, так і роботодавець. Чому доцільно, щоб заява на звільнення за угодою сторін була письмовою, а не лишилась на рівні усних домовленостей? Дізнайтеся нюанси та приклади з судової практики й скачайте зразок заяви на звільнення за згодою сторін 2024.
103696

«За власним бажанням з моменту бажання…», або Чим закінчуються жарти з Фемідою

Президент повідомив, що глава його Офісу та всі члени команди від початку написали заяви про звільнення за власним бажанням без дат. Якщо не даватимуть ради роботі, він підпише їх. Така заява — лайфхак від урядовців чи юридично нікчемний документ?
2520

Трафаретні форми заяв про надання щорічної відпустки та виплату компенсації

Трафаретна форма документа — це шаблонний текст з визначеними місцями для змінної інформації. Трафаретні форми дають змогу уніфікувати документи та пришвидшити їх опрацювання. Для прикладу наводимо трафаретні форми заяв про надання щорічної відпустки та про виплату компенсації за невикористану відпустку.
6860

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді