«За власним бажанням з моменту бажання…», або Чим закінчуються жарти з Фемідою

Президент повідомив, що глава його Офісу та всі члени команди від початку написали заяви про звільнення за власним бажанням без дат. Якщо не даватимуть ради роботі, він підпише їх. Така заява — лайфхак від урядовців чи юридично нікчемний документ?

На початку серпня ЗМІ та соцмережі гуділи, мов роз’ятрений вулик. І було від чого. Глава Офісу Президента написав заяву: «Прошу звільнити за власним бажанням з моменту бажання». Про це ви, напевне, чули, а може, й бачили — заява без жодної дати.

Президент прокоментував: «Члени команди від початку написали заяви про звільнення за власним бажанням. Якщо не справлятимуться з роботою, підпишу заяви».

Деякі роботодавці теж одразу, коли приймають на роботу, беруть заяви про звільнення за власним бажанням без дати. А коли треба звільнити працівника, за нього в заяві дописують дату звільнення.

Перед тим, як переймати їх досвід та брати заяви про звільнення з «відкритими» датами, дізнайтесь про наслідки.

Дата заяви як точка відліку

Згадаймо статтю 38 КЗпП: працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це роботодавця письмово за два тижні. Роботодавець зобов’язаний звільнити працівника у строк, про який той попросить, якщо працівник не може продовжувати роботу з поважної причини.

Якщо працівник не вказав дату звільнення, кадровик обчислює її сам.

Як вирахувати дату звільнення?

Дата заяви як вимога нормативних актів

КЗпП не скеровує, як складати заяви про звільнення. Але дороговказ є в нормативних актах з діловодства.

Як оформлювати заяву, говорить Збірник уніфікованих форм організаційно-розпорядчих документів, схвалений протоколом Методкомісії Держкомархіву від 20.06.2006 № 3 (далі — Збірник форм ОРД).

Уніфікована форма заяви працівника передбачає обов’язкові реквізити.

Скажете, Збірник форм ОРД — рекомендований документ, тож дотримувати його необов’язково?

Навряд чи глава Офісу Президента через необізнаність скачав перший-ліпший зразок заяви в інтернеті. Може це був жарт, а може — продуманий хід досвідченого адвоката, який знає, що така заява не має юридичної сили, а оскаржити її в суді — легко.

Хоч би що не волів високопосадовець, пам’ятаймо: Феміді почуття гумору невластиве.

Дізнайтеся, які ще питання досліджує суд, коли з’ясовує, чи писав працівник заяву про звільнення при прийнятті на роботу та чи хотів звільнятися на день звільнення?


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді