ВІЛ-позитивні працівники: як не допустити дискримінації?

За порушення передбачена відповідальність

ВІЛ-позитивні працівники: як не допустити дискримінації?

Держпраці нагадала про неприпустимість дискримінації та стигматизації працівників, які живуть із ВІЛ/СНІДом.

Як працівникам уточнити дані у зв’язку з«мобілізаційним» законом і що зробити роботодавцю

Так, Міжнародна організація праці розробила рекомендації щодо ВІЛ/СНІДу та сфери праці від 02.06.2010 року №200. Зокрема, при цьому визначено, що фактичний або приписуваний статус ВІЛ-інфікованої особи не повинен бути підставою для дискримінації, що перешкоджає прийняттю на роботу чи продовженню трудових відносин або реалізації рівних можливостей відповідно до положень Конвенції 1958 р. про дискримінацію в галузі праці та занять. Так само ВІЛ-статус не може бути підставою для звільнення особи.

Запобігти порушенням у трудові сфері можуть профілактичні заходи щодо підвищення рівня обізнаності. Так, колективу слід нагадати, що ВІЛ-інфекція не передається внаслідок випадкового фізичного контакту, тож наявність серед співробітників ВІЛ-позитивних осіб не становитиме жодної загрози для життя інших.

Також пам'ятайте, що від працівників та претендентів на посаду заборонено вимагати пройти проходження тестування на ВІЛ, адже воно має добровільним, а результати — конфіденційними.

Якщо працівник відсутній на роботі через захворювання або виконання обов’язків із догляду, пов’язаних із ВІЛ/СНІД, це прирівнюють до відсутності через інші причини, пов’язані зі станом здоров’я.

За порушення антидискримінаційних норм передбачена відповідальність (цивільна, адміністративна чи навіть кримінальна).

За інформацією Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
516673

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
207

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27699

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
52870

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
35766

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді