Суд заборонив працівнику обіймати певні посади: чи потрібен запис у трудову

Автор
керівник експертної групи Експертус Кадри
Допоможемо правильно виконати рішення суду

Суд заборонив працівнику обіймати певні посади: чи потрібен запис у трудову

До 10.06.2021 роботодавці зобов’язані записувати у трудові книжки працівників про позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю. Такий обов’язок передбачав абзац 2 статті 32 Кримінально-виконавчого кодексу (КВК). Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі» від 05.02.2021 № 1217-IX змінив цю норму КВК.

Чи вносити у трудову книжку запис про позбавлення права обіймати певні посади

Порядок здійснення нагляду та проведення соціально-виховної роботи із засудженими до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, затверджений наказом Мін’юсту від 29.01.2019 № 272/5 (далі — Порядок № 272/5).

Суд заборонив працівнику обіймати певні посади: чи потрібен запис у трудову Одержали рішення суду про позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю: що робити

У триденний строк після прибуття до уповноваженого органу з питань пробації засудженого до ЗЗПД (до покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю), якщо засуджений до ЗЗПД працевлаштований та обіймає посаду або займається діяльністю, права на яку він позбавлений, уповноважений орган з питань пробації надсилає власнику підприємства, на якому працює засуджений до ЗЗПД, копію судового рішення та повідомлення за формою, наведеною в додатку 28 до Порядку № 272/5.

Повідомлення зобов’язує роботодавця не пізніше трьох днів після одержання копії вироку суду звільнити засудженого(у) з цієї посади або від такого виду професійної діяльності та подати в установленому порядку до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування відомості про підставу звільнення працівника та інформацію про позбавлення його права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю із зазначенням підстав і строку.

Суд заборонив працівнику обіймати певні посади: чи потрібен запис у трудову Як передавати інформацію про працівників до ПФУ

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Як оформити відстрочку працівникам підприємства: алгоритм і судова практика», який відбудеться 11 липня. Спікер — адвокат, сертифікований експерт із військового обліку Леся Лавренюк

Щоб отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Вебінар

Статті за темою

Усі статті за темою

Унесення запису про зміну прізвища у трудову книжку

До трудової книжки необхідно внести зміни у зв’язку зі зміною прізвища працівника. Найчастіша причина цього — реєстрація або розірвання шлюбу. Розглянемо основні етапи при внесенні запису про зміну прізвища у трудову книжку.
61008

Запис у трудовій книжці про зміну назви посади

За загальним правилом, зміна назви посади, зокрема і з метою приведення у відповідність до КП, кваліфікується як зміна істотних умов праці, про яку працівника попереджають не пізніше ніж за два місяці. Виняток — уточнення назви посади.
44465

Виправлення в трудовій книжці: зразки

Робота кадровика клопітка та відповідальна, але «людський фактор» ніхто не скасовував. Навіть досвідчені кадровики допускають помилки в трудових книжках. Як правильно виправити запис в трудовій книжці — розкажемо на прикладах.
86919

Видача трудової книжки у день звільнення

Видача трудової книжки в день звільнення передбачена чинним законодавством. Бувають випадки, коли працівник відсутній на роботі в день звільнення або втратив свою трудову книжку, чи бажає отримати її на руки, щоб подати відомості до Пенсійного фонду, які дії працівника та роботодавця? Відповіді на ці та інші запитання отримаєте в статті
57390

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді