Працює електронне бронювання через Дію

Автор
експерт із трудового законодавства Експертус Кадри
Сервіс значно пришвидшує процедуру бронювання та дозволяє отримати результат протягом доби

Запустили бронювання через «Дію»: покрокова інструкція

Електронне бронювання через Дію

На Порталі Дія запрацювала послуга електронного бронювання. Керівники критично важливих підприємств та підприємств, які забезпечують потреби сил оборони, відтепер можуть бронювати працівників онлайн через Портал Дія. 

«Ключова мета запровадження бронювання через Дію — максимально пришвидшити процес, зробивши його автоматизованим й наскільки це можливо скоротити час очікування. Як показало попереднє тестування, забронювати працівника через Дію можна значно швидше. Вся необхідна інформація буде доступною у керівника в його електронному кабінеті. Для працівника, який отримав бронювання, інформація оновиться у його застосунку Резерв+. Ті, хто хоче отримати паперову версію підтвердження бронювання, також матиме таку можливість», — розповіла Перша віцепрем’єр-міністерка України — Міністерка економіки України Юлія Свириденко.

Алгоритм бронювання на Порталі Дія наступний:

  1. Міністерства, обласні військові адміністрації (ОВА) до вносять Єдиного переліку Установ (органів влади, підприємств, організацій) підприємства, установи та організації (далі —підприємства) які мають право бронювати працівників.
  2. Керівник підприємства подає через Портал Дія списки на бронювання та засвідчує заяву електронним підписом.
  3. Система автоматично перевіряє, чи людина працевлаштована офіційно і чи є її дані в реєстрі Оберіг.
  4. Протягом доби керівнику надсилається сповіщення про результат розгляду.
  5. Якщо рішення позитивне система автоматично переводить військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік на строк дії бронювання. З цього моменту він вважається заброньованим, а інформація про бронювання з’являється у застосунку Резерв +.

«Електронне бронювання через Портал Дія доступне для підприємств та установ, які є критично важливими. Послуга працює в кілька кліків, а результату слід чекати не довше години. У цьому сервісі ми автоматизували всі процеси, які можна автоматизувати, щоб пришвидшити оформлення бронювання й не витрачати час на збір документів чи походи до держорганів. Цифровізація процесу усуває людський фактор, адже всі дані перевіряються автоматично, а керівник у режимі реального часу розуміє, кого забронювали, а кого ні і яка причина відмови», — зазначив Михайло Федоров, Віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — Міністр цифрової трансформації.

Під час бета-тестування було заброньовано 929 працівників.

«Раніше бронювання було доволі заплутаним. А через втрату даних доводилося подавати людей наново. Нова послуга без людського фактору на Порталі Дія зробить бронювання швидким і прозорим. Результат автоматично відображатиметься в застосунку Резерв +», — зазначила заступниця Міністра оборони Катерина Черногоренко.

Витяг про бронювання можна буде завантажити на Порталі Дія та за потреби роздрукувати.

Детально про процес бронювання на Порталі Дія у відео.

Ірина Матійко

За інформацією Мінекономіки, Мінцифри та Міноборони

Як скласти номенклатуру справ кадрової служби на 2025 рік

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оформити увільнення працівника через призов по мобілізації

Фахівці Експертус Кадри роз’яснили, хто і як може призвати працівника на військову службу під час мобілізації. А також підготували для вас зразок наказу про увільнення у зв’язку з призовом по мобілізації. Наша команда продовжує працювати для вас і в умовах воєнного стану.
106199

Як оформити вихід на роботу після військової служби та демобілізації працівника

Що має зробити кадровик, щоб демобілізований або працівник, який пройшов військову службу, міг приступити до роботи? Розгляньмо кілька сценаріїв, які можуть трапитися на практиці.
84788

Осінній призов на строкову службу 2019: алгоритм для кадровика

Протягом жовтня – грудня 2019 року в Україні проходить осінній призов на строкову військову службу. Як діяти кадровику, коли працівника призвали на строкову військову службу 2019. Які законодавчі гарантії закріплені за працівником-призовником, — розкажемо у статті.
24566

Осінній призов офіцерів запасу 2018: призивають вдвічі більше, ніж планувалось

У листопаді 2018 року військовий вишкіл пройде 1000 офіцерів запасу замість планованих 500-та. Детально про те, чим зумовлено збільшення кількості призовників та кого призиватимуть, — у статті.
10234

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді