Цифровізація ТЦК: мобілізація та пошук ухилянтів через «Оберіг»

Міноборони хоче зібрати якомога більш детальну інформацію про громадян

Цифровізація ТЦК: мобілізація та пошук ухилянтів через «Оберіг»

Після того, як громадяни оновили дані у ТЦК, ЦНАПах чи через застосунок «Резерв+», за даними реєстру «Оберіг» мають визначати тих, хто першочергово отримає повістки. 

Електронне бронювання через Дію

Для цього в реєстрі хочуть сконцентрувати максимально повну інформацію про людину: окрім даних, які вносять ТЦК, використовуватимуть інформацію з інших реєстрів (демографічного, актів цивільного стану, Податкової служби, Пенсійного фонду, Міносвіти тощо). Це допоможе вирахувати тих, хто ухиляється від мобілізації, свідомо не стаючи на облік або не оновлюючи дані. Надалі таких громадян оголошуватимуть у розшук.

Крім того, вже з 1 липня ТЦК вносять дані насамперед до реєстру «Оберіг», а не до паперової справи. 

Як наслідок, реєстр має покращити процес ідентифікації громадян. Міноборони планує запровадити механізм, за допомогою якого працівники ТЦК зможуть здійснити запит на отримання інформації без відома особи (місце роботи, придатність до служби, дані про родичів, водійське посвідчення та права на володіння зброєю). Це, зокрема, допоможе зменшити кількість візитів до центрів комплектування для тих громадян, які мають бронь або відстрочку.

Відповідно, визначення тих, хто першочергово отримає мобілізаційну повістку, може відбуватися автоматично за критеріями пошуку щодо віку, спеціальності тощо. Заступниця міністра оборони Катерина Черногоренко порівняла процес з таргетованою рекламою: Генштаб формує запит щодо загальних критеріїв, за яким ТЦК створюватимуть переліки громадян для виклику. 

Важливо, що повістки так само можуть створюватися в електронному вигляді у реєстрі (їх потрібно буде лише роздрукувати перед відправкою на останню відому адресу). А оповіщення від ТЦК вважатимуться врученими, навіть якщо людина відмовляється прийняти його чи розписатись.

За інформацією Судово-юридичної газети

Як скласти номенклатуру справ кадрової служби на 2025 рік

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оформити увільнення працівника через призов по мобілізації

Фахівці Експертус Кадри роз’яснили, хто і як може призвати працівника на військову службу під час мобілізації. А також підготували для вас зразок наказу про увільнення у зв’язку з призовом по мобілізації. Наша команда продовжує працювати для вас і в умовах воєнного стану.
106199

Як оформити вихід на роботу після військової служби та демобілізації працівника

Що має зробити кадровик, щоб демобілізований або працівник, який пройшов військову службу, міг приступити до роботи? Розгляньмо кілька сценаріїв, які можуть трапитися на практиці.
84788

Осінній призов на строкову службу 2019: алгоритм для кадровика

Протягом жовтня – грудня 2019 року в Україні проходить осінній призов на строкову військову службу. Як діяти кадровику, коли працівника призвали на строкову військову службу 2019. Які законодавчі гарантії закріплені за працівником-призовником, — розкажемо у статті.
24566

Осінній призов офіцерів запасу 2018: призивають вдвічі більше, ніж планувалось

У листопаді 2018 року військовий вишкіл пройде 1000 офіцерів запасу замість планованих 500-та. Детально про те, чим зумовлено збільшення кількості призовників та кого призиватимуть, — у статті.
10234

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді