Ознаки мобінгу: які дії свідчитимуть про свідоме цькування?

Перевірте, чи немає ознак цього явища у вашому колективі

Ознаки мобінгу: які дії свідчитимуть про свідоме цькування?

СКАЧАТИ

Держпраці надала перелік дій, які можуть свідчити про мобінг (цькування) у трудових відносинах.

Отже, це явище може набувати таких форм: 

  • створення напруженої, ворожої, образливої атмосфери щодо працівника (висміювання, наклепи, зневажливі зауваження, поведінку загрозливого, залякуючого, принизливого характеру, безпосередньо погрози);
  • негативне виокремлення працівника з колективу, безпідставна ізоляція (незапрошення на зустрічі і наради, в яких працівник, відповідно до локальних нормативних актів та організаційно-розпорядчих актів, повинен брати участь, перешкоджання виконанню трудових функцій, недопущення на робоче місце або ж перенесення робочого місця в непристосовані місця);
  • нерівність можливостей для навчання та кар’єрного росту;
  • нерівність в оплаті праці (якщо працю рівної цінності виконують працівники однакової кваліфікації);
  • безпідставне позбавлення працівника частини виплат (премії, бонуси тощо);
  • необґрунтований нерівномірний розподіл навантаження і завдань між працівниками (у разі однакового рівня кваліфікації та продуктивності та виконання рівноцінної роботи).

За інформацією Управління інспекційної діяльності Держпраці у Тернопільській області

Письмові комунікації для кадровика

Статті за темою

Усі статті за темою

Що входить до страхового стажу?

Під час війни трудове законодавство зазнає чималих змін. У результаті перед роботодавцями та працівниками постає питання: як зараховується стаж і як він впливає на нарахування пенсії?
55601

Графік відпусток: бланк та зразок оформлення

Бланк графіку відпусток — це документ, який дозволяє організації планувати і контролювати відпустки працівників протягом року. Щоб дізнатися, що передбачає графік відпусток (рекомендована форма), читайте цю статтю.
62282

Резюме у роботі кадровика

Резюме — це перший документ, який бачить роботодавець. Його мета — надати роботодавцю чітке уявлення про те, чому саме цей кандидат підходить для вакансії. Як обрати працівника за резюме? Відповідь на це та інші питання а також резюме (шаблон) — у статті.
1316

Різниця між дистанційною та надомною роботою та правила її оформлення

Надомна та дистанційна робота 2024 року не втрачає своєї актуальності через дію воєнного стану в країні. Щоб легко орієнтуватися надомна чи дистанційна робота та оформляти їх правильно, дізнайтеся, що спільного мають ці два види віддаленої роботи та чим саме вони відрізняються.
4839

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді