Медогляди працівників: для кого проводити та що має оплатити роботодавець?

Тих, хто ухиляється від медоглядів, можна приятгти до відповідальності

Медогляди працівників: для кого проводити та що має оплатити роботодавець?

Проведення медичних оглядів для працівників здійснюють задля профілактики та запобігання професійним захворюванням та виробничому травматизму (він може бути спричинений погіршенням стану здоров’я працівників). 

Як організувати медичні огляди працівників

Обов'язковому медичному огляду підлягають такі категорії працівників працівників:

  • особи віком до 21 року;
  • зайняті на:
    • важких роботах;
    • роботах зі шкідливими чи небезпечними умовами праці;
    • роботах, де є потреба у професійному доборі.

Водночас у Пенсійному фонді додали, що наявність шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу на конкретних робочих місцях працівників є основною підставою для проведення медоглядів.

Закон України «Про охорону праці» покладає обов'язок забезпечити проведення медоглядів на роботодавця, який повинен за власні кошти організувати як сам медогляд, так і поглиблене медичне обстеження працівника, у якого виявлять підозру на професійні та виробничо зумовлені захворювання. Так само коштом роботодавця оплачують медичну реабілітацію таких працівників та  диспансеризацію працівників з груп ризику розвитку професійних захворювань.

За працівниками при цьому зберігають місце роботу і заробіток. Проте, якщо працівник ухилятиметься від проходження медогляду, роботодавець може притягнути його до дисциплінарної відповідальності та відсторонити від роботи (без збереження зарплати).

Зауважте, окрім попереднього та періодичного медоглядів працівник також може проходити позачергові медогляди (за власною заявою чи за ініціативою роботодавця).

За інформацією ПФУ Донецької області

Письмові комунікації для кадровика

Статті за темою

Усі статті за темою

Що входить до страхового стажу?

Під час війни трудове законодавство зазнає чималих змін. У результаті перед роботодавцями та працівниками постає питання: як зараховується стаж і як він впливає на нарахування пенсії?
55601

Графік відпусток: бланк та зразок оформлення

Бланк графіку відпусток — це документ, який дозволяє організації планувати і контролювати відпустки працівників протягом року. Щоб дізнатися, що передбачає графік відпусток (рекомендована форма), читайте цю статтю.
62282

Резюме у роботі кадровика

Резюме — це перший документ, який бачить роботодавець. Його мета — надати роботодавцю чітке уявлення про те, чому саме цей кандидат підходить для вакансії. Як обрати працівника за резюме? Відповідь на це та інші питання а також резюме (шаблон) — у статті.
1316

Різниця між дистанційною та надомною роботою та правила її оформлення

Надомна та дистанційна робота 2024 року не втрачає своєї актуальності через дію воєнного стану в країні. Щоб легко орієнтуватися надомна чи дистанційна робота та оформляти їх правильно, дізнайтеся, що спільного мають ці два види віддаленої роботи та чим саме вони відрізняються.
4839

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді