Президент вніс зміни до положення про проходження військової служби

Автор
експерт із трудового законодавства Експертус Кадри
Офіцерські звання присвоять окремим категоріям медиків

Президент вніс зміни до положення про проходження військової служби

Гарантії працівникам на час військової служби

26 липня 2024 р. Президент Володимир Зеленський підписав Указ № 486/2024, яким змінив Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, затвердженого Указом від 10.12.2008 №1153/2008 (далі — Положення).

Зміни доповнюють пункти 50 та 51 Положення новими підпунктами та передбачають умови, щоб присвоїти військове звання:

  • молодшого лейтенанта — військовослужбовцям рядового складу, сержантського та старшинського складу, які під час воєнного стану проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або військову службу за контрактом, які пройшли за потреби курс військової підготовки за напрямом, що відповідає профілю службової діяльності та одночасно призначені на посади офіцерського складу за відповідним напрямом діяльності з урахування потреби в офіцерах відповідних спеціальностей;
  • молодшого лейтенанта запасу — громадянам, яких атестували до присвоєння військового звання офіцерського складу та яких під час воєнного стану одночасно приймають на військову службу за контрактом осіб офіцерського складу або на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період та призначають на посади офіцерського складу за відповідним напрямом діяльності з подальшим проходженням за потреби курсу військової підготовки за напрямом, що відповідає профілю службової діяльності з урахування потреби в офіцерах відповідних спеціальностей.

Зазначені особи повинні мати вищу освіту ступеня магістра або прирівняну до неї згідно з підпунктом 2 пункту 2 розділу XV Закону України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 № 1556-VII:

  • за медичним спрямуванням та сертифікат лікаря-спеціаліста;
  • за спеціальністю «Психологія»;
  • у галузі знань «Охорона здоров’я», «Біологія», «Хімічна інженерія та біоінженерія», «Механічна інженерія», «Виробництво та технологія» чи за спеціальністю «Фізична культура і спорт», а також які мають професійну кваліфікацію «протезист-ортезист», «технік-протезист-ортезист», «інженер-технолог-протезист», «інженер-протезист» чи «механік протезноортопедичних виробів».

Ірина Матійко

За інформацією інтернет-представництва Президента України

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оформити увільнення працівника через призов по мобілізації

Фахівці Експертус Кадри роз’яснили, хто і як може призвати працівника на військову службу під час мобілізації. А також підготували для вас зразок наказу про увільнення у зв’язку з призовом по мобілізації. Наша команда продовжує працювати для вас і в умовах воєнного стану.
104430

Як оформити вихід на роботу після військової служби та демобілізації працівника

Що має зробити кадровик, щоб демобілізований або працівник, який пройшов військову службу, міг приступити до роботи? Розгляньмо кілька сценаріїв, які можуть трапитися на практиці.
82606

Осінній призов на строкову службу 2019: алгоритм для кадровика

Протягом жовтня – грудня 2019 року в Україні проходить осінній призов на строкову військову службу. Як діяти кадровику, коли працівника призвали на строкову військову службу 2019. Які законодавчі гарантії закріплені за працівником-призовником, — розкажемо у статті.
24488

Осінній призов офіцерів запасу 2018: призивають вдвічі більше, ніж планувалось

У листопаді 2018 року військовий вишкіл пройде 1000 офіцерів запасу замість планованих 500-та. Детально про те, чим зумовлено збільшення кількості призовників та кого призиватимуть, — у статті.
10204

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді