Роль профспілок у мирний та воєнний час

Інтереси працівників, особливо у великих колективах, нерідко представляють професійні спілки. Які особливості створення, членства та роботи профспілок необхідно врахувати сьогодні?

Роль профспілок у мирний та воєнний час

Створення профспілки або вступ до вже наявної

Громадяни з власної ініціативи мають право створити професійну спілку. При цьому будь-які дозволи на її створення не потрібні.

Мета створення профспілки — представництво та захист трудових, соціально-економічних прав та інтересів її членів. Вона покликана працювати над тим, щоб у працівників були належні та гідні умови праці. Приміром, за наявності профспілки ряд важливих питань, зокрема, щодо оплати праці, робочого часу, роботодавець повинен вирішувати не самостійно, а разом з профспілкою, щоб перш за все діяти в інтересах працівників.

Федерація професійних спілок нагадує, що на час воєнного стану трудові права можуть обмежуватися. У

Працівник може також вступати до вже наявної профспілки. Якщо на підприємстві діє декілька профспілок, він має право вступити до будь-якої з них на вибір.

Пам’ятайте, що усі профспілки мають рівні права щодо представництва та захисту прав їх членів.

Які документи складають за участі профспілки

Членство в профспілці

Всі без винятку працівники можуть бути членами профспілки. Немає значення, чи особа працює у приватній або державній компанії, чи взагалі є найманим працівником у ФОП. Роботодавець не має права примушувати працівника до вступу до профспілки або ж навпаки забороняти вступ до неї.

Зважайте, що трудові права громадян є рівними незалежно від того, чи є працівник членом профспілки. Тобто належність або неналежність до профспілки не тягне за собою будь-яких обмежень прав працівника. Більш того, обмеження прав чи навпаки встановлення переваг для працівника через членство у профспілці або ж через вихід з неї заборонено законодавством.

Звільнення членів профспілки з роботи під час війни й у мирний час

Законодавством передбачені особливості припинення трудових відносин з працівниками, які є членами профспілки або обрані до профспілкових органів. Водночас законодавець вніс деякі зміни щодо звільнення таких працівників в умовах воєнного стану.

Тож під час війни роботодавець не повинен запитувати згоду профспілки на звільнення працівника з власної ініціативи з підстав, наприклад, скорочення чисельності або штату, систематичного невиконання трудових обов’язків, прогулу тощо. Разом з тим в умовах війни все ще діє вимога щодо отримання роботодавцем згоди профспілки на звільнення працівників, обраних до профспілкових органів.

Нагадаємо, що за мирних часів роботодавець має звернутися до профспілки з обґрунтованим письмовим поданням, якщо він має намір звільнити працівника, який є членом профспілки, з власної ініціативи з підстав, наприклад:

  • реорганізації компанії, скорочення працівників;
  • виявлення невідповідності працівника займаній посаді;
  • систематичного невиконання працівником без поважних причин трудових обов’язків;
  • прогулу без поважних причин;
  • нез’явлення на роботу протягом більш як чотирьох місяців підряд через лікарняний;
  • появи на роботі в нетверезому стані;
  • втрати довір’я до працівника, який безпосередньо обслуговує грошові, товарні або культурні цінності;
  • аморального проступку.

За результатами розгляду вказаного подання профспілка має прийняти рішення про надання згоди або відмови на таке звільнення. При цьому відмова профспілки повинна бути достатньо обґрунтованою.

За відсутності аргументованого обґрунтування профспілкою такої відмови, роботодавець все одно може звільнити працівника.

При цьому, навіть якщо роботодавець не отримав погодження профспілки на звільнення працівника, то це не є підставою для поновлення відповідного працівника на роботі.

Крім того, слід зазначити, що за загальним правилом закон забороняє звільняти працівника з ініціативи роботодавця, наприклад, на підставі скорочення, протягом року після закінчення строку, на який такий працівник обирався до складу профспілкових органів.

Представництво інтересів працівників профспілкою

Якщо працівник є членом профспілки, то він має право доручити їй представництво своїх інтересів у трудовому спорі. Також профспілка має право представляти інтереси працівників компанії у колективному трудовому спорі.

Чинне законодавство наділяє профспілки широким колом повноважень, завдяки чому у відносинах з роботодавцем профспілка може впливати та допомагати працівникам у розв'язанні таких питань, як підвищення заробітної плати, запровадження премій чи винагород, дотримання вимог з охорони праці, надання відпусток, поліпшення умов праці, надання соціальних пільг тощо.

З метою реалізації цих повноважень трудовим законодавством передбачені певні гарантії діяльності профспілки. Зокрема профспілка має право:

  • безперешкодно відвідувати та оглядати робочі місця членів профспілки;
  • вимагати від роботодавця документи, відомості та пояснення щодо умов праці, виконання колективних договорів;
  • перевіряти розрахунки з оплати праці та державного соціального страхування.

Таким чином, профспілки відіграють особливу роль у трудових відносинах між працівниками й роботодавцем.

Джерело: Федерація професійних спілок України

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
72

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25878

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46733

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33873

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22812

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді