Інструкція про порядок виявлення фактів появи працівника на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп’яніння — проєкт

МОЗ та Мінекономіки пропонують створити механізм виявлення суб’єктом господарювання грубих порушень трудової дисципліни та запобігання нещасним випадкам, у тому числі із смертельними наслідками, забезпечення безпеки та здоров’я виробничого середовища.

Інструкція про порядок виявлення фактів появи працівника на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп’яніння — проєкт

Оприлюднено спільний проєкт наказу Мінекономіки та МОЗ «Про затвердження Інструкції про порядок виявлення фактів появи працівника на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп’яніння»

Пункт 7 частини першої статті 40 КЗпП скеровує, що трудовий договір, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення строку його чинності можуть бути розірвані власником або уповноваженим ним органом лише у випадках появи на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп’яніння.

Звільнення за появу на роботі в нетверезому стані: крок за кроком

Відповідно до частини першої статті 46 КЗпП відсторонення працівників від роботи власником або уповноваженим ним органом допускається у разі появи на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп’яніння.

У зв’язку з цим необхідно передбачити механізм виявлення суб’єктом господарювання фактів появи працівника на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп’яніння та оформлення їх фіксації — йдеться в доповідній записці до проєкту акта.

Відповідно до Інструкції виявлення фактів появи працівника на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп’яніння покладається на суб’єктів господарювання всіх форм власності шляхом документування підозри працівнику з метою профілактики травматизму, запобігання нещасним випадкам, у тому числі із смертельними наслідками, та забезпечення безпеки та здоров’я працівників.


Документування підозри працівнику здійснюється шляхом домедичного обстеження зовнішнього вигляду та поведінки, оформлення результатів цього обстеження уповноваженими представниками суб’єкта господарювання та працівника, які пройшли навчання відповідно до пункту 2.1. цієї Інструкції.

За рішенням суб’єкта господарювання результати документування підозри працівнику щодо його появи на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп’яніння є підставою для відсторонення його від роботи.

Як документуватимуть підозру працівнику

Результати домедичного обстеження зовнішнього вигляду та поведінки працівника оформлюються Актом про документування підозри працівнику щодо його появи на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп’яніння (далі – Акт) (додаток).

Ознаки алкогольного, наркотичного або токсичного сп’яніння

Процедура документування підозри працівнику щодо його появи на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп’яніння здійснюється за ознаками, які вказані в Акті.

Фіксування ознак нетверезого стану працівника може здійснюватися уповноваженими представниками суб’єкта господарювання та працівника за допомогою технічних засобів.

Акт складається за умови залучення свідків у кількості не менше двох осіб у двох примірниках: один примірник надається працівнику, а другий примірник з підписом працівника залишається у суб’єкта господарювання та надається для ознайомлення керівнику.

У разі незгоди з результатами домедичного обстеження зовнішнього вигляду та поведінки, працівник має право за власні кошти впродовж двох годин з моменту складання Акту звернутися до закладу охорони здоров’я для проходження медичного обстеження.

Якщо ЗОЗ не підтвердить стан сп'яніння працівника

У разі відсутності стану сп’яніння у працівника, зафіксованої медичним висновком закладу охорони здоров’я, суб’єкт господарювання відшкодовує працівнику вартість медичного огляду впродовж трьох робочих днів з дня надання оригіналів первинних бухгалтерських документів, які підтверджують факт оплати.

СПО об’єднань профспілок просить у разі наявності пропозицій та зауважень до проєкту, направити їх до 13.07.2022 на електронну адресу [email protected].

Джерело: СПО об’єднань профспілок

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
34

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25671

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
45374

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33552

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22415

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді