Закон про оптимізацію трудових відносин вже діє

Є зміни, на які маєте відреагувати саме сьогодні.

Закон про оптимізацію трудових відносин вже діє

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 № 2352-IX (далі — Закон № 2352) учора надвечір опублікували в газеті «Голос України» від 18.07.2022 № 147. Тож сьогодні, 19.07.2022, Закон № 2352 набрав чинності.

Закон № 2352 змінює умови регулювання трудових відносин в умовах воєнного стану, вводить нові підстави для звільнення працівників, скасовує збереження середнього заробітку для працівників-військовослужбовців, змінює порядок оплати відпусток тощо. Упевнені, що ви вже ознайомилися із ґрунтовним оглядом новацій, який заздалегідь для вас приготували експерти Експертус Кадри, та переглянули вебінар. Тож до змін ви готові.

Що потрібно зробити сьогодні

1. Підготуйте накази про скасування виплати середнього заробітку для працівників, що проходять військову службу, якщо не плануєте встановити за рахунок коштів підприємства додаткові, порівняно з законодавством, трудові гарантії для таких працівників на підставі статті 9-1 КЗпП. Тепер за працівниками, які проходять військову службу, зберігаєте лише робоче місце і посаду.

Нагадаємо, добровольців територіальної оборони зміни не стосуються.

2. Ураховуйте зміни щодо відпусток, коли приймаєте нового працівника, визначаєте тривалість відпустки, оформлюєте та оплачуєте її.

Що далі

Через чотири місяці зможете звільнити всіх працівників, що не виходять на зв’язок. Працівника, що помер, звільнятимемо за спеціальною підставою. Ураховуватимемо правила, за якими призупиняють дію трудового договору.

Слідкуйте за новинами на порталі «Кадровик-01». Тиждень буде гарячим, та разом з журналом «Кадровик-01» та експертно-правовою системою «Експертус Кадри» ви легко адаптуєтесь до будь-яких змін.

Експерти Експертус Кадри вже працюють над оновленням консультацій, готують для вас покрокові алгоритми та зразки.

Команда експертів Експертус Кадри

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
145

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27052

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
50419

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
34900

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
23934

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді