Яких заходів безпеки необхідно вживати при роботі в спеку, — роз’яснення Держпраці

За таких умов не лише продуктивність праці знижується, а й зростає ймовірність нещасних випадків. Як уникнути небезпек для здоров'я і життя?

Яких заходів безпеки необхідно вживати при роботі в спеку, — роз’яснення Держпраці

Щоб зменшити вплив підвищених температур на підлеглих, роботодавцю необхідно організувати оптимальний режим праці та відпочинку, зокрема вжити заходів безпеки, щоб працівники не зазнали перегріву.

Оптимальні та граничні показники мікроклімату різні для різних категорій робіт за показниками важкості. Водночас верхня межа температури на постійних робочих місцях, тобто там, де працівник проводить понад половину свого робочого часу або не менше двох годин поспіль, становить + 28ºС.

Існують різноманітні засоби й заходи з нормалізації мікрокліматичних умов, зокрема це можуть бути: жалюзі або світловідбивальні плівки на засклених поверхнях, максимальне використання природної вентиляції, встановлення систем кондиціювання, використання спеціального одягу та засобів захисту.

Інфостенд для працівників: Спека. Як зберегти здоров’я

Під час робіт на відкритих майданчиках слід організувати раціональні режими праці та відпочинку. Сумарна тривалість робіт при температурі повітря понад + 28ºС не має перевищувати 4-5 годин за зміну.

Часом роботодавцю необхідно змінити розпорядок робочого дня та перенести години роботи на ранковий або вечірній час. Внутрішньо змінний режим праці та відпочинку організовують за рахунок тривалості робочого часу. Так, регламентовані перерви мають тривати не менше 10% робочого часу на кожні 2º перевищення. При цьому слід враховувати, що під час таких перерв працівники повинні перебувати в приміщеннях із різницею температур повітря не більше 5º та не нижче + 25 ºС. Звертайте на це увагу, якщо у приміщеннях встановлені кондиціонери, оскільки різкі перепади температур значно підвищують ризик серцевих нападів.

Пам’ятайте, температура зовнішнього повітря понад +37 °C за показниками мікроклімату є небезпечною (екстремальною). В разі такої температури не рекомендується проведення робіт на відкритому повітрі. Роботодавцям за таких обставин потрібно змінити порядок робочого дня та перенести години роботи на ранковий і вечірній час.

Під час робіт на відкритих місцевостях і температурі зовнішнього повітря +35°C і вище тривалість періодів безпечної роботи повинна становити 15-20 хвилин із наступною тривалістю відпочинку не менше 10 хвилин в охолоджуваних приміщеннях. При цьому сумарна тривалість термічного навантаження за робочу зміну для осіб, які використовують спеціальний одяг для захисту від теплового випромінювання, не має перевищувати 4-5 годин і 1,5-2 годин для осіб без такого спеціального одягу.

Щоб запобігти зневодненню організму, необхідно дотримуватися правильного питного режиму. Зокрема пити часто, але в невеликих кількостях мінеральну лужну воду, соки, вітамінізовані напої замість звичайної питної води. За температури повітря понад +30°C і під час виконання фізичних робіт необхідно випивати не менше 0,5 л рідини на годину.
Крім того, керівники підприємств мають посилити контроль за дотриманням вимог чинного законодавства з охорони праці та проведенням профілактичних заходів під час виконання робіт на висоті за несприятливих погодних умов.
Не дозволяється виконувати роботи на висоті у відкритих місцях, якщо швидкість вітру 10 метрів за секунду й більше, а температура повітря вища, ніж +35 °С. Невідкладні роботи на висоті за складних погодних умовах (за інших температур) виконуються за рішенням роботодавця. При цьому в Проєкті виконання робіт мають бути передбачені додаткові заходи безпеки, що відповідають цим умовам.

Джерело: ГУ Держпраці у Запорізькій області

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25775

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46111

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33698

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22628

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді