Лікарняні під час воєнного стану: відповіді ФСС на 5 найпоширеніших запитань

Ситуація на кожному окремому підприємстві, як і ситуація в Україні в цілому, постійно змінюється. Фонд соціального страхування України продовжує працювати й відповідає на запитання застрахованих осіб

Лікарняні під час воєнного стану: відповіді ФСС на 5 найпоширеніших запитань

Від чого залежить дата виплати лікарняних і декретних допомог від ФСС?

Дата фінансування допомоги першочергово залежить від дати отримання Фондом заяви-розрахунку від вашого роботодавця. До отримання такої заяви Фонд соцстраху не знає про потребу у виплаті допомоги, а також її розмір. Якщо заяву подано в електронному вигляді, про її прийняття надійде квитанція — саме на цю дату необхідно орієнтуватись. Її можна уточнити у бухгалтерії.

Як отримати витяг з е-лікарняного на вебпорталі ПФУ

Чи продовжує Фонд фінансувати лікарняні під час війни?

ФСС ні на день не призупиняв фінансування матеріального забезпечення та страхових виплат попри бойові дії. Бюджет Фонду складається із частки ЄСВ в розмірі 9,57% від 100% єдиного внеску. У міру сплати ЄСВ роботодавцями кошти надходять на рахунок Фонду й одразу направляються на виплати.

Як працівнику дізнатися, коли йому оплатять лікарняний або декретну допомогу?

Інформація про стан фінансування лікарняних і декретних допомог щодня оновлюється у телеграм-каналі Фонду за тегом #фінансування_оперативно. Після проведення фінансування потрібно декілька банківських днів, доки кошти надійдуть на рахунок роботодавця — інформація про це оновлюється за тегом #фінансування_страхувальників у розрізі регіонів. ФСС нагадує, що орієнтуватись слід на дату прийняття заяви-розрахунку, яку роботодавець сформував за лікарняним працівника.

Як отримати допомогу від Фонду, якщо роботодавець знаходиться на тимчасово окупованій території або не може подати заяву-розрахунок через бойові дії?

За таких обставин працівник може особисто звернутись до будь-якого зручного відділення. Фонду. ФСС нарахує допомогу напряму.

Увага! Лікарняний у зв’язку з вагітністю та пологами можна оформити дистанційно

Як отримати лікарняний і допомогу від Фонду, якщо працівник знаходиться за кордоном?

Передусім необхідно звернутися за медичною допомогою до місцевого лікаря. Отриманий в нього медичний документ, який підтверджує непрацездатність, необхідно передати своєму лікарю в Україну за допомогою електронної пошти чи месенджера. На підставі цього документа лікар сформує мед. висновок, а е-лікарняний створиться автоматично. Далі роботодавець призначить, а Фонд виплатить для працівника допомогу, як і зазвичай.

Неодмінно стане у пригоді актуальний перелік відділень Фонду, які працюють.

Для консультацій із загальних питань чи в разі неможливості зв'язатись із відділенням, також можна звертатись на гарячі лінії обласних управлінь.

Джерело: ФСС

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Лікарняний під час відпустки

Лікарняний під час відпустки — це право працівника. Але як про це може дізнатися кадровик? Які його подальші дії? Чи відшкодовується лікарняний під час відпустки за власний рахунок? Які особливості має перенесення відпустки у зв’язку з хворобою? Чи оплачується лікарняний під час відпустки по догляду за дитиною? Про перенесення відпустки у зв’язку з лікарняним, — у статті.
96431

Як оплатити лікарняний: алгоритм дій

Лікарняний для працівника — це пряма реалізація права на відпочинок і відновлення здоров’я. Лікарняний підтверджує непрацездатність працівника та є підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності. Дізнайтеся як здійснюється оплата лікарняних за умовами роботи, відмова в оплаті лікарняних, відповідальність за неправильно сплачені лікарняні
6259

Електронні лікарняні

На сьогодні в Україні порядок оформлення лікарняного передбачає заповнення електронної форми у Реєстрі медичних висновків. Що таке е-лікарняний, як оплачується лікарняний? Які терміни виплати лікарняних встановлює закон? Яким чином оформити листок непрацездатності по догляду за дитиною? Що робити якщо зіпсований листок непрацездатності? Коли соцстрах виплачує лікарняні та який передбачено термін виплати лікарняних за рахунок соцстраху? Відповіді та зразок заповнення листка непрацездатності ви знайдете у статті
479998

Калькулятор стажу — ваш онлайн помічник

Всі експерти редакції колись працювали у кадрових службах, тож знають із власного досвіду, наскільки кропітка і важлива ваша робота. А оскільки колишніх кадровиків не буває, ми раді потішити вас онлайн сервісом, який виконає самотужки частинку вашої роботи. Калькулятор допоможе при розрахунку різних періодів трудового стажу. Просто внесіть необхідні дані.
113834

Лікарняний сумісника: оплата та нарахування

Протягом року зазнали змін умови нарахування та оплати лікарняних сумісникам. Рекомендації експертів допоможуть уникнути помилок при оплаті тимчасової непрацездатності сумісників.
45560

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді