14,6 млн грн лікарняних та декретних допомог ФСС виплатив працівникам напряму

Нагадайте працівникам, що Фонд може нараховувати допомоги без залучення роботодавців

ФСС виплатить лікарняні та декретні допомоги евакуйованим працівникам у сумі 14,6 млн грн

Якщо через війну роботодавець не може дотриматись стандартної процедури виплати працівникам допомоги по лікарняним, ФСС нараховує їх працівникам напряму.

З початку війни станом на початок липня ФСС нарахував понад 14 мільйонів 566 тисяч гривень лікарняних і декретних допомог працівникам напряму:

  • 10,8 мільйона гривень – допомоги по тимчасовій втраті працездатності,
  • 3,7 мільйона гривень – допомоги по вагітності та пологах,
  • 0,6 млн гривень – допомоги на поховання.

Фонд нараховує допомоги для українців, які евакуювались з тимчасово окупованих територій, чиї роботодавці не можуть подати заяву через бойові дії або знаходяться в окупації, а також для працівників, які не змінювали місця проживання, однак чиї роботодавці знаходяться на тимчасово окупованій території.

Для отримання допомоги від Фонду напряму працівник має особисто або через законного представника звернутись до відділення Фонду за місцем реєстрації або перебування на обліку як ВПО. Ознайомтесь з актуальним переліком відділень Фонду, які мають можливість продовжувати роботу, та їх контакти.

Найбільша кількість евакуйованих працівників звернулась до відділень у Дніпропетровській області – фахівці Фонду в регіоні напряму нарахували допомоги за 351 листком непрацездатності на суму майже 3,3 мільйона гривень.

Щоб отримати допомогу по тимчасовій втраті працездатності чи по вагітності та пологах, застраховані особи мають мати при собі паперовий листок непрацездатності або е-лікарняний.

При собі потрібно мати оригінали та підготувати копії таких документів:

  • першої-четвертої, одинадцятої-шістнадцятої сторінок паспорта або іншого документа, що посвідчує особу;
  • реєстраційного номера облікової картки платника податків.

За наявності також подаються інші документи, передбачені у відповідному Порядку надання матеріального забезпечення.

Як отримати витяг з е-лікарняного на вебпорталі ПФУ

Внутрішньо переміщені особи також надають довідку про взяття на облік як ВПО.

Надання матеріального забезпечення відбувається відповідно до Порядку надання матеріального забезпечення за рахунок коштів ФСС деяким категоріям застрахованих осіб, затвердженого постановою правління ФСС від 24.01.2017 № 8 (пункти 2.1, 2.2).

За матеріалами Урядового порталу

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25750

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
45999

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33676

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22573

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді