Увага! Зробіть копії всіх документів, зокрема про освіту

Корисні поради від Освітнього омбудсмена України

Увага! Зробіть копії всіх документів й про освіту також

Під час війни наші громадяни досить часто втрачають документи, зокрема і про освіту. Україну щоденно бомблять, знищуючи міста, села та будинки їхніх жителів, а разом з тим знищуються і документи.

Документи часто згорають під час пожеж, втрачаються, коли люди рятуються з зони бойових дій, з тимчасово окупованих територій тощо.

Втрачено чи пошкоджено кадрові документи: дії кадровика

Доля документів, які залишилися у закладах освіти на територіях, що наразі окуповані, також частіше за все є невідомою.

До Служби освітнього омбудсмена надходить чимало звернень, в яких заявники просять допомогти або проконсультувати щодо того, як відновити втрачені документи.

Дуже складно відновлювати документи, коли немає жодних їхніх копій. В такому разі неможливо подивитися реєстраційний номер, дату видачі, точну назву закладу освіти тощо.

❗ Освітній омбудсмен Сергій Горбачов наголошує: "Як тільки отримали якісь документи, зокрема — про освіту, негайно зробіть кілька копій, а також відскануйте та завантажте їх у будь-яке хмарне сховище".

Папку у хмарному сховищі заархівуйте та поставте на неї пароль. Пароль має бути надійним та зручним, таким, щоб ви легко його запам'ятали. Використовуйте і літери, і цифри.

Кадрове діловодство під час війни

Назва папки не повинна бути пов'язана із документами. Вона не називайте її «документи», «паспорти» тощо. Найкраща назва — нейтральна, але зрозуміла для вас і ваших близьких.

Не розташовуйте папку за прямим посиланням хмарного сховища: варто створити папку з нейтральною назвою, в яку можна накидати декілька зображень та файлів, а в ній створити ще одну папку, в яку вже завантажити ваші документи.

Надайте доступ до папки та пароль тим людям, яким ви довіряєте. Це дуже корисно і, крім того, дозволяє набагато швидше вирішувати проблеми з відновленням документів.

Інформацію про те, як відновити документи, ви можете знайти на довідковому вебсайті:

За матеріалами Фейсбук-сторінки Освітнього омбудсмена України

Увага! Зробіть копії всіх документів й про освіту також
Катерина Черниш,головний редактор Вищої школи Кадровика
Держпраці відновлює перевірки під час воєнного стану. Щоб ваше підприємство вбереглося від штрафів, а інспектор не мав підстав для зауважень, долучайтеся до Всеукраїнської професійної сертифікації кадровиків — 2022. Нам вдалося погодили для вас гостьовий доступ!

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
72

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25866

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46652

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33865

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22770

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді