Депутати планують повернути виплату середнього заробітку працівникам, що проходять військову службу

Роботодавці сплачуватимуть менші податки державі за рахунок виплаченого середнього заробітку мобілізованим працівникам

Депутати планують повернути виплату середнього заробітку працівникам, що проходять військову службу

Група народних депутатів 25 липня 2022 року зареєструвала проєкт Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо відновлення гарантій для працівників на час призову на військову службу та запровадження механізму державної компенсації витрат на оплату праці таких працівників на час призову» (законопроєкт № 7584).

Мінекономіки підготувало роз’яснення до Закону про оптимізацію трудових відносин

Депутати пропонують повернути гарантії щодо виплати середнього заробітку працівникам, що проходять військову службу, повернувши цю норму в частину 3 статті 119 КЗпП.

Додатково пропонують внести зміни і до ПК. Заробітну плату, яку роботодавці виплачуватимуть працівникам, визнаватимуть заборгованістю держави перед таким податковим агентом. Роботодавець матиме право зменшити свої податкові зобов’язання із загальнодержавних податків і зборів, що зараховуватимуть до державного бюджету України, визначені за податкові періоди, що припадають на період дії правого режиму воєнного стану в Україні та 12 місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні, на суму цієї заборгованості. Гарантії планують відновити з 19 липня 2022 року.

Як зазначили автори законопроєкту в пояснювальній записці, прийняття цього Закону сприятиме відновлення гарантій для працівників на час призову на військову службу, збільшенню мотивації мобілізованих працівників та зменшенню фінансового навантаження на суб’єктів господарювання при виплаті середнього заробітку таким працівникам на час призову.

Ольга Догадіна,
керівник групи експертів Експертус Кадри

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Розробка, укладення та виконання колективних договорів

Колективний договір — це угода між роботодавцем та колективом працівників (зазвичай представлений профспілкою), яка регулює умови праці, оплати праці, соціальні пільги, трудові права та обов’язки сторін. У статті ви дізнаєтеся про порядок укладення колективного договору та внесення змін до нього.
5894

Пільги та компенсації чорнобильцям

Чорнобильці мають право на пільги, визначені Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-XII. Обсяг пільг залежить від категорії, до якої віднесено особу, постраждалу від аварії на ЧАЕС.
47703

Оплата праці на підприємстві

Оплата праці — одне із основних питань трудового права, ключовим аспектом якого є поняття «мінімальна зарплата». Система оплати праці в Україні передбачає багато видів: тарифна оплата праці, грейдова оплата праці, безтарифна оплата праці, тарифна система оплати праці, грейдингова система оплати праці, акордна система оплати праці та інші. Щоб не заплутатися у виборі системи оплати праці, читайте матеріал від наших експертів.
23718

Наказ про підвищення окладу: зразок

Наказ належатиме до групи наказів з кадрових питань тривалого строку зберігання та є первинними документами для нарахування зарплати
103097

Як виплачувати вихідну допомогу при звільненні

Роботодавцям слід пам’ятати як правило, — з працівником слід провести повний розрахунок при звільненні. Які є види виплати при звільненні та як вони різняться залежно від підстави звільнення, як нараховуються розрахункові та що містить в собі виплата компенсації при звільненні, які виплати при звільненні за власним бажанням передбачено законом — детально у статті
249418

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді