Депутати пропонують зберігати за добровольцями тероборони місце роботи та посаду

Добровольчі формування територіальних громад зможуть набути статус юрособи

Депутати пропонують зберігати за добровольцями тероборони місце роботи та посаду

Гарантії працівникам, які вступили до територіальної оборони

25 липня 2022 року група народних депутатів зареєструвала у Верховній Раді проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення засад організації діяльності, фінансового та матеріального-технічного забезпечення добровольчих формувань територіальних громад» № 7578-1 (далі — Законопроєкт № 7578-1).

Автори Законопроєкту № 7578-1 пропонують:

  • добровольчим формуванням територіальних громад надати можливість набувати статус юридичної особи;
  • фінансове та матеріально-технічне забезпечення добровольчих формувань територіальних громад здійснювати за рахунок коштів держбюджету, місцевого бюджету та за рахунок коштів, одержаних з інших джерел;
  • дозволити органам місцевого самоврядування здійснювати координацію та контроль за діяльністю добровольчих формувань територіальних громад.

Якщо Верховна Рада ухвалить Законопроєкт № 7578-1, відповідні зміни внесуть до Закону України «Про основи національного супротиву» від 16.07.2021 № 1702-IX.

Депутати пропонують також внести зміни до статті 119 КЗпП та зберігати за членами добровольчих формувань територіальних громад місце роботи і посаду на підприємстві. Зараз такі гарантії передбачені для працівників, призваних на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятих на військову службу за контрактом.

Олена Петровська,
експерт MCRR Кадри,
за матеріалами ВР

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

План роботи з військового обліку на 2025 рік

Робота з військового обліку є важливим аспектом діяльності будь-якого підприємства, особливо в умовах мобілізаційної готовності. Створення детального плану допоможе систематизувати всі процеси, забезпечити точність даних та своєчасне виконання всіх необхідних заходів. Як скласти план роботи з військового обліку на 2025 рік зразок — у статті.
644

Відповідальний за військовий облік: кого призначати

Військовий облік на підприємстві здійснюється відповідальною посадовою особою. Як призначати відповідального за ведення військового обліку на підприємстві, в установі, організації? Відповідь знайдете у статті.
58759

Посадова інструкція інспектора з військового обліку

Необхідно скласти посадову інструкцію відповідального за військовий облік на підприємстві, але не знаєте з чого почати? Ми підготували для вас зразок посадової інструкції відповідального за військовий облік. Залишилось тільки скачати.
63238

Бронювання працівників на підприємстві під час воєнного стану

Під час воєнного стану порядок бронювання військовозобов’язаних передбачає два абсолютно різних механізми. У фокусі цієї статті відповіді на наступні питання: як забронювати працівника на період мобілізації, хто може забронювати працівника, чи можна забронювати мобілізованого працівника?
283792

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді