Міносвіти затвердило новий стандарт «Вчитель закладу загальної середньої освіти»

Що змінилось та що визначено у новому стандарті

Міносвіти затвердило новий стандарт «Вчитель закладу загальної середньої освіти»

Міністерство освіти і науки України затвердило новий професійний стандарт «Вчитель закладу загальної середньої освіти» наказом № 1225 від 29 серпня 2024 р.

Його розробили на заміну професійного стандарту за професіями «Вчитель початкових класів закладу загальної середньої освіти», «Вчитель закладу загальної середньої освіти», «Вчитель з початкової освіти (з дипломом молодшого спеціаліста)», затвердженого наказом Мінекономіки України  № 2736 від 23 грудня 2020 року.

Пошук у Класифікаторі професій

Новий стандарт враховує досвід використання професійного стандарту закладами освіти, а також приводить структуру та наповнення у відповідність до вимог Порядку розроблення професійних стандартів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 373 від 31 травня 2017 року.

Національне агентство кваліфікацій внесло новий професійний стандарт до Реєстру кваліфікацій.

У професійному стандарті «Вчитель закладу загальної середньої освіти»: 

  1. Визначили професійні кваліфікації.
  2. Окреслили можливості здобуття професійних кваліфікацій залежно від освіти й спеціальності.
  3. Узгодили структуру опису компетентностей із структурою дескрипторів Національної рамки кваліфікацій.
  4. Оптимізували кількість компетентностей.

Міносвіти рекомендує використовувати професійний стандарт для розроблення освітніх програм підготовки, професійного розвитку та підвищення кваліфікації відповідних фахівців, а також розроблення посадових інструкцій та оцінювання професійної діяльності.

За інформацією 

Міністерства освіти і науки України

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Посадова інструкція заступника директора: як скласти

Заступник директора — це та людина, яка може повністю взяти на себе повноваження керівника за його відсутності. Як засвідчує практика, обов’язки заступників далеко не завжди відповідають тим, які визначено для перших керівників. Який обсяг завдань, обов’язків і прав доцільно передбачити в посадових інструкціях заступників директора підприємства? Відповіді знайдете у статті.
41092

Посадова інструкція інспектора з військового обліку

Необхідно скласти посадову інструкцію відповідального за військовий облік на підприємстві, але не знаєте з чого почати? Ми підготували для вас зразок посадової інструкції відповідального за військовий облік. Залишилось тільки скачати.
61328

Все про посадові інструкції в Україні: правила зі зразками

Роботодавець повинен роз’яснити працівнику його права і обов’язки, забезпечити необхідними для роботи засобами (ст. 29 КЗпП). Як це зробити? Скеровує інший нормативний акт: обов’язки, права та відповідальність працівників закріплюють в посадових та робочих інструкціях. Вас можуть притягнути до відповідальності за їх відсутність. Адже суд кваліфікує це як порушення законодавства про працю.
338631

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді