Переведення працівника на іншу роботу без його згоди

За яких умов роботодавець має таке право

Переведення працівника на іншу роботу без його згоди

Роботодавець в умовах воєнного стану може переводити працівника на іншу роботу, яка не обумовлена трудовим договором, і без його згоди, згідно із  Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану»

Чи звільняти працівника, який відмовляється від переведення

Проте є кілька умов. Така робота не має бути протипоказана співробітнику за станом здоров’я та має бути необхідною лише для відвернення або ліквідації наслідків бойових дій, а також інших обставин, що становлять або можуть становити загрозу життю чи нормальним життєвим умовам людей.

Оплата за таку роботу не може бути нижчою від середньої зарплати за попередньою роботою.

За інформацією Південно-Східного міжрегіонального управління Держпраці

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Тимчасове переведення: підстави та оформлення

Тимчасово перевести працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, роботодавець може, наприклад, у випадку відсутності іншого працівника у зв’язку з відпусткою для догляду за дитиною до трьох років. Про види тимчасових переведень, підстави для їх застосування та порядок оформлення розкажемо у статті.
35332

Зразок заяви про переведення на іншу посаду

У разі переведення працівника на іншу посаду, його згоду фіксують письмово. Якщо роботодавець пропонував переведення усно, працівник висловлює згоду в заяві. Зазвичай — це заява у довільній формі, оскільки нормативні документи не визначають чіткої форми згоди працівника на переведення на іншу посаду
113120

Як оформити наказ про переведення на іншу посаду

Роботодавець може перевести працівника на іншу посаду тільки за його згодою (ч. 1 ст. 32 КЗпП). Ініціювати переведення можуть працівник або роботодавець. Скачати зразок наказу про переведення за новим стандартом ви зможете у матеріалі
227314

Види переведення на іншу роботу

Працівника можна перевести на іншу роботу на підприємстві. Але тільки за його згодою. Трудове законодавство допускає також можливість переведення в іншу місцевість разом з підприємством або до іншого роботодавця. Остання процедура реалізується через звільнення.
25778

Наказ про прийняття на роботу в порядку переведення з іншого підприємства

Переведення на інше підприємство — зручний спосіб реалізації гарантій працівникам, звільнення яких супроводжується обов’язковим працевлаштуванням. Розгляньмо, зокрема, як оформити наказ про прийняття на роботу працівника, якого переведено з іншого підприємства.
30614

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді