Роботодавцям дозволили пересилати трудові книжки за кордон

Автор
експерт із трудового законодавства Експертус Кадри
Уряд змінив Правила міжнародних поштових відправлень

Чи видавати трудові книжки працівникам без звільнення

11 вересня 2024 р. КМУ оприлюднив постанову від 10.09.2024 № 1045, яка вносить зміни до:

  • Правил надання послуг поштового зв’язку, затверджених постановою КМУ від 05.03.2009 № 270 (далі — Правила № 270);
  • Переліку вкладень, заборонених до пересилання у поштових відправленнях і Порядку вилучення вкладень, заборонених до пересилання, із поштових відправлень та розпорядження ними, затверджених постановою КМУ від 08.09.2023 № 958 (далі — Перелік № 958).

Зміни передбачають, що пересилати за межі України дозволи на право носіння зброї, трудові книжки, військові квитки, документи, що посвідчують особу, можна виключно у реєстрованих міжнародних поштових відправленнях.

Нагадаємо, що роботодавець зобов’язаний видати належно оформлену трудову книжку працівнику, з яким укладений трудовий договір до набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі» від 05.02.2021 № 1217-IX (далі — Закон № 1217) та який звільняється до завершення процедури включення до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування відсутніх відомостей про трудову діяльність, у день звільнення (п. 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону № 1217).

Станом на 11.09.2024 зазначені зміни ще не набрали чинності.

Експерти вже готують консультації. Слідкуйте за нашими новинами!

Ірина Матійко

За інформацією КМУ

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16308

Як зробити запис в трудовій книжці про звільнення за власним бажанням

Запис про звільнення за власним бажанням в трудовій книжці повинен відображати точне формулювання законодавчої норми про звільнення з цієї причини. Які варіанти запису про звільнення за власним бажанням можуть бути та зразки таких записів, — у статті.
121766

Що входить до страхового стажу?

Під час війни трудове законодавство зазнає чималих змін. У результаті перед роботодавцями та працівниками постає питання: як зараховується стаж і як він впливає на нарахування пенсії?
56920

Погодження обробки персональних даних для передачі сканкопії трудової книжки до Пенсійного фонду

Згода на обробку персональних даних для передання сканкопіїї трудової книжки на перший погляд є важливим кроком у процесі забезпечення відповідності законодавству та захисту особистої інформації. Однак чи потрібна згода на обробку персональних даних для сканкопіїї трудової сьогодні та яку форму вона має, — читайте у статті.
34095

Аудит трудових книжок

Аудит трудових книжок слід проводити, зокрема, коли на роботу оформився новий кадровик та перед тим як подавати скановані копії трудових книжок для оцифрування до Пенсійного фонду. Детально про випадки проведення аудиту трудових книжок та про дії роботодавця і працівника у разі втрати трудової книжки читайте у статті.
41867

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді