Лікарняний для застрахованих осіб, які виїхали за кордон

Чи мають право та як оформити

Лікарняний для застрахованих осіб, які виїхали за кордон

Застраховані особи мають право на допомогу по тимчасовій непрацездатності навіть якщо вони виїхали за кордон. Така допомога надається у формі страхових виплат та повністю або частково компенсує втрату заробітної плати.

Попередження про скорочення працівника, що перебуває у відпустці без збереження зарплати за кордоном

Якщо застрахована особа захворіла під час перебування за кордоном, їй необхідно звернутися за медичною допомогою до лікаря (у період дії воєнного стану та протягом трьох місяців з дня його скасування). Він констатує факт непрацездатності та надає медичні документи. 

Застрахована особа надсилає медичні документи лікарю, з яким уклала декларацію. У виданих за кордоном медичних документах зазначається діагноз з використанням Міжнародної класифікації хвороб десятого перегляду. Необхідність перекладу державною мовою таких документів визначає лікар. 

Лікар формує медичний висновок про тимчасову непрацездатність з позначкою, що вона виникла за кордоном. На підставі медичного висновку автоматично сформується е-лікарняний.

Далі роботодавець опрацьовує лікарняний, формує за ним заяву-розрахунок і подає до територіальних органів Пенсійного фонду на отримання страхової виплати.

За інформацією

Головного управління ПФУ в Луганській області

Як скласти номенклатуру справ кадрової служби на 2025 рік

Статті за темою

Усі статті за темою

Алгоритм роботи з е-лікарняними на порталі ПФУ

Електронний лікарняний — це формат лікарняного листа, який оформлюється виключно в електронному вигляді та передається безпосередньо до Пенсійного фонду України. Як роздрукувати електронний лікарняний? Як перевірити електронний лікарняний? Усе стосовно е-лікарняних — у статті.
12526

Як оплатити лікарняний: алгоритм дій

Лікарняний для працівника — це пряма реалізація права на відпочинок і відновлення здоров’я. Лікарняний підтверджує непрацездатність працівника та є підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності. Дізнайтеся як здійснюється оплата лікарняних за умовами роботи, відмова в оплаті лікарняних, відповідальність за неправильно сплачені лікарняні
7544

Електронні лікарняні

На сьогодні в Україні порядок оформлення лікарняного передбачає заповнення електронної форми у Реєстрі медичних висновків. Що таке е-лікарняний, як оплачується лікарняний? Які терміни виплати лікарняних встановлює закон? Яким чином оформити листок непрацездатності по догляду за дитиною? Що робити якщо зіпсований листок непрацездатності? Коли соцстрах виплачує лікарняні та який передбачено термін виплати лікарняних за рахунок соцстраху? Відповіді та зразок заповнення листка непрацездатності ви знайдете у статті
483927

Лікарняний сумісника: оплата та нарахування

Протягом року зазнали змін умови нарахування та оплати лікарняних сумісникам. Рекомендації експертів допоможуть уникнути помилок при оплаті тимчасової непрацездатності сумісників.
49481

Лікарняний по догляду за дитиною: умови надання й оплата

Хто може піти на лікарняний по догляду за дитиною? Як оплачується лікарняний по догляду за дитиною? Чи можливий лікарняний по догляду за дитиною в період відпустки? Чи надається лікарняний по догляду за дитиною батьку? Подробиці та нюанси як отримати лікарняний на дитину — у статті
81914

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді