Допомогу на поховання загиблих мобілізованих працівників виплачуватиме ФСС з ТВП

У разі загибелі працівника, призваного на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, роботодавець має право призначити допомогу на поховання сім'ї померлого або особі, яка здійснила поховання, за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Роз’яснення Виконавчої дирекції ФСС з ТВП у листі від 24.11.2014 № 2.4-15-3124

У разі загибелі працівника, призваного на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, роботодавець має право призначити допомогу на поховання сім'ї померлого або особі, яка здійснила поховання, за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — ФСС з ТВП). Роз’яснення Виконавчої дирекції ФСС з ТВП у листі від 24.11.2014 № 2.4-15-3124.

За громадянами України, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, але не більше одного року, зберігаються місце роботи (посада), середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, незалежно від підпорядкування та форм власності. Цей період зараховується до страхового стажу, стажу роботи, стажу роботи за спеціальністю та до стажу державної служби.

У разі загибелі працівника, призваного на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, страхувальник має право призначити допомогу на поховання за рахунок коштів ФСС з ТВП сім’ї померлого або особі, яка здійснила поховання.

Так, відповідно до частини четвертої статті 51 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 № 2240-III (далі — Закон № 2240) допомога на поховання застрахованої особи призначається та надається сім’ї померлого або особі, яка здійснила поховання, за основним місцем роботи застрахованої особи на підставі свідоцтва про смерть, виданого центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державної реєстрації актів громадянського стану, виконавчим органом сільської, селищної чи міської (крім міст обласного значення) ради.

Право на отримання матеріального забезпечення та соціальних послуг за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням виникає з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи і час випробування та день звільнення) (частина перша ст. 4 Закону № 2240).

Підставою для фінансування страхувальника робочим органом відділення ФСС з ТВП є оформлена за встановленим зразком заява-розрахунок.

Важливо

Військовозобов’язані, які були призвані на військову службу під час мобілізації, в особливий період, набувають нового юридичного статусу — військовослужбовці, внаслідок чого на них розповсюджуються пільги, передбачені Законами України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.1992 № 2232-XII, «Про соціальний і правовий статус військовослужбовців і членів їх сімей» від 20.12.1991 № 2011-XII та іншими нормативно-правовими актами.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
69

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25844

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46411

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33802

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22714

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді