Мін’юст просить ВСУ і ВАСУ дати роз’яснення судовим органам про порядок застосування закону про люстрацію

Міністерство юстиції України звернулося до Верховного Суду України та Вищого адміністративного суду України з ініціативою дати роз’яснення судовим органам щодо порядку застосування Закону «Про очищення влади»

Міністерство юстиції України звернулося до Верховного Суду України та Вищого адміністративного суду України з ініціативою дати роз’яснення судовим органам щодо порядку застосування Закону «Про очищення влади».

Про це повідомив Міністр юстиції Павло Петренко на брифінгу в Будинку Уряду у п’ятницю, 5 грудня.

Підставою для такого звернення стали випадки прийняття неправомірних рішень суддями стосовно застосування Закону України «Про очищення влади» від 16.09.2014 № 1682-VII (далі – Закон про очищення влади). Зокрема, він навів приклад розгляду суддею Харківського окружного адміністративного суду справи щодо поновлення на роботі одного із співробітників місцевої прокуратури. «Ця суддя своїм рішенням скасувала наказ про звільнення цього співробітника на підставі безумовної люстрації та зобов’язала прокуратуру виплатити йому заробітну плату за декілька днів так званого вимушеного прогулу», - пояснив Міністр.

Він зазначив, що Міністерство юстиції відреагувало на цей випадок шляхом подачі апеляційної скарги на дане рішення. Крім того, Павло Петренко зазначив, що сьогодні підписав подання до Вищої кваліфікаційної комісії про притягнення зазначеної судді до дисциплінарної відповідальності за порушення присяги та звільнення із судового корпусу. Також за цим фактом будуть направлені матеріали до Генеральної прокуратури України з проханням провести перевірку на наявність ознак злочину щодо винесення завідомо неправосудного рішення цією особою.

Він наголосив, що у даному випадку суд, скасувавши наказ про звільнення посадової особи в рамках люстраційного процесу всупереч прямій нормі закону про очищення влади, перебирає на себе функції ВР: «Це питання не тільки порушення закону з боку того чи іншого судді, це питання посягання навіть на конституційний лад… Закон про люстрацію прописаний таким чином, що займатися якоюсь творчістю судді не потрібно. Судді потрібно чітко застосовувати пряму норму закону. А будь-яка творчість, і будь-яке вільне тлумачення норм закону про люстрації, мало того, що ставить під сумнів сам процес люстрації, намагається дискредитувати цей процес, а це ще дуже серйозне порушення присяги судді, яку він давав українському народу», - заявив Міністр.

Павло Петренко підкреслив, що Міністерство юстиції буде реагувати на кожен факт винесення подібного рішення. «За всіма цими справами Міністерство юстиції буде подавати апеляції і вступати в справу. Якщо в діях суддів будуть вбачатися ознаки проступків дисциплінарних чи кримінальних правопорушень, то ми будемо подавати документи до правоохоронних органів, а я як член Вищої ради юстиції буду ініціювати питання через подання про притягнення цих суддів до відповідальності», - наголосив він.

Звичайно, якщо особу, що за якимось ознаками не підпадає під закон про очищення влади, незаконно звільнили, тоді суд може перевірити, але він перевіряє тільки дві речі: чи особа перебувала на посаді, яка підпадає під люстрацію, і чи вона перебувала там більше року.

Також Павло Петренко зазначив, що Міністерство юстиції України просить Верховний Суд відкликати подання в Конституційний суд щодо конституційності окремих положень Закону про очищення влади. «Міністерство юстиції просило б ВСУ відкликати дане подання, оскільки деякі місцеві суди використовують наявність такого подання для того, щоб зупиняти провадження у справах про люстрацію, поновлювати деяких осіб на посадах», - наголосив Міністр.

За його словами, якщо у Верховного Суду є певні застереження щодо окремих норм закону, які стосуються процедури, то Міністерство готове спільно з Парламентом ці застереження врахувати. «Але філософія закону, яка передбачає безумовні критерії люстрації щодо тих осіб, які займали найвищі посади під час режиму Януковича, які були причетні до розгону майдану, які мають проблеми із законом, є незмінні», – зазначив Міністр.

Він висловив сподівання, що судова гілка влади виконуватиме закон про люстрацію, а не дестабілізуватиме процес. «Тим паче, що виконавча гілка влади, український Уряд мають політичну волю завершити цей процес згідно із затвердженим Урядом планом – до кінця 2016 року», - наголосив Павло Петренко.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
69

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25835

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46378

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33802

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22712

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді